miercuri, 31 ianuarie 2024

Biserica Ortodoxă biserica Evului Mediu

 


Biserica Ortodoxă împreună cu cea catolică este cea mai veche biserică din România, liturghia practicată în BOR iși are originea în liturghia  alcătuită de arhiepiscopul Ioan Gură de Aur în secolul IV. 
Doctrina bisericii ortodoxe iși are originea în scrierile părinților bisericești și sinoadele ecumenice din secolele III, IV când s-a definitivat cultul sfinților și al Mariei , ulterior legiferându-se cultul închinării la icoane și moaște.
Chiar și în prezent Biserica Ortodoxă a păstrat aceleași rit , același liturghie și muzica bisericească bizantină apărute în vremea împaratului Constantin continuând cu începutul Evului Mediu.  
După căderea comunismului în  anul 1990 au apărut voci în Biserica Ortodoxă (în special din zona intelectualității laice) care cereau o reformă însă episcopii aflați la conducerea cultului în frunte cu patriarhul au respins orice reformă în BOR. 
Astfel în Biserica Ortodoxă în prezent există mai multe curente de opinie, pe deoparte sunt ortodocșii moderați (preoți și mireni)  deschiși către colaborare cu celelate culte.  În cealată extremă sunt preoți cât și mireni care au adoptat o atitidine mai degrabă extremistă , fundamentalistă care praclamă că BOR este singura biserica creștina și respinge colaborarea cu alte culte creștine.  
  Adepții extremismului merg pe ideea că Hristos a întemeiat o singură biserică ca instituție care a rămas neschimbată până în prezent, aceasta fiind Biserica Ortodoxă . 
Aceștia aduc ca argument o interpretare eronată a Evangheliei după Matei cap.16:18 ,19  
  •  "Și Eu iți spun: tu ești Petru, și pe această piatră voi zidi Biserica Mea, și porțile Locuinței morților nu o vor birui.
  •  Îți voi da cheile Împărăției cerurilor, și orice vei lega pe pâmant va fi legat în ceruri, și orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat în ceruri."
  • Pe aceste versete ortodocșii la secole distanță de acest dialog între Hristos și ucenicul Său Petru au construit această doctrină care spune că  Isus ar fi intemeiat o biserică - ca instituție - care este singura biserică a lui Hristos și care este (cum se putea altfel)  Biserica Ortodoxă .
  •  Biserica Catolică la rândul ei a creat și ea o poveste asemănatoare afirmând ca sucesorul lui Petru a fost primul papă și astfel Biserica Catolică este Biserica lui Hristos ,în realitate ambele aceste două biserici/culte s-au format dogmatic  în perioada părintilor bisericești (secolul III-IV) , doctrina lor și ritul ne arată clar acest lucru.
  • Intre timp catolicii după secole de inchiziție în care au torturat sau ucis un numîr mare de persoane pentru "erezie" adică vina de a se fi  abătut de la doctrina catolică în perioada medievală, au renunțat între timp  la doctrina bisericii unice catolice . 
  • Biserica Ortodoxă in schimb au ramas nu doar cu dogma  ci și cu  practicile tradiționale închinarea la sfinți, moaște  etc. moștenire a Evului Mediu .  Mai mult decât atât prin ramura sa extremistă ei nu recunosc Reforma protestantă din secolul XVI care a permis creierea de confesiuni creștine noi continuand să împarta lumea după dogmele medievale în Biserica Unică versus sectari - cei rupți de biserica unică. Este un mod viclean de a manipula populația după mentalitatea și dogmele evului mediu .
  • Teoria cu Biserica Unică (ca instituție) este o invenție al cultelor seculare cu scopul de a "se umfla în pene" , în Scriptura nu este mentinată biserica  ortodoxă sau catolică , Hristos spune doar "Biserica Mea" nu dă nici un nume de cult din prezent. Se poate referi la biserica ca trup spiritual a lui Hristos, dar și la biserica ca instituție în sensul de comunitate a celor care îl urmeaza pe Hristos. 
  •  În realitate Biserica s-a divizat ăncepând cu Conciliul de la Niceea, apoi Calcedon,   Efes, apoi marea schizmă a  bisericii catolice din 1054 , apariția bisericii ortodoxe independente , reforma protestantă.  
  • Hristos a spus In Matei  18: 19-20
  • "  Acolo unde sunt doi sau trei adunați în Numele Meu, sunt și Eu în mijlocul lor.” cam asta ar înseamna Biserica în sensul enunțat de Hristos.
  • În secolul XXI , trăim după alte reguli impuse de un sistem democratic civilizat care a eliminat așa zisa "biserică unică" o teorie falsă desfințata de Reforma Protestantă din secolul XVI. Conform constiuției în România dreptul la conștiință este asigurat , fiecare cetățean are dreptul să aleaga confesiunea care o consideră corectă, fără să i se impună un anumit cult religios, o practică a unor vremuri apuse .





sâmbătă, 27 ianuarie 2024

Cum functionează ortodoxia în 3 viteze

 


Biserica Ortodoxa Romana care se autodefineste ca "dreapta credinta" la modul teoretic are in componenta sa trei grupuri distincte.

1. Cel mai mare grup este format din credinciosii obisnuiti care practica  mai mult sau mai putin religia crestina, BOR i-ar impartii in practicanti si nepracticanti dar linia de demarcatie intre cele doua este destul de nesigura. Cei care inteleg ortodoxia ca o religie libertina sunt insa majoritari. 

2. Monasticismul , a aparut cu secole in urma si este o forma de crestinism care implica izolarea totala de societate. Cei care aleg sa se retraga din societate afirma ca o fac pentru ca doresc sa se dedice total lui Dumnezeu si sa se separe de lume care traieste in pacat.

Pe de alta parte , calugarii, calugaritele reprezinta nucleul dur al religiei ortodoxe sunt cei mai fideli sustinatori au doctrinei ortodoxe care are in centru inchinarea la sfinti, la fecioara Maria, la moaste , invataturile parintilor bisericesti si al sinoadelor ecumenice. 

Calugarii considera religia ortodoxa singura credinta adevarata . Aici se contrazic singuri pe de oparte afirma ca religia ortodoxa este singura adevarata pe de alta parte ei se retrag din multime (lume) pe motiv ca aceasta traieste in pacat. Nu poti trai in lume si sa faci voia Domnului cred ei. 

Daca au parasit "lumea"  multimea de ortodocsi pe motiv ca ceva nu e in regula acolo (ca altfel nu o parasea) atunci cum poate sa afirme ca religia ortodoxa este cea dreapta ? Cum sa fie dreapta daca trebuie sa iesi din mijlocul lor sa te izolezi ca sa faci voia lui Dumnezeu.

Monahismul a dat si cei mai inversunati extremisti care promoveaza ura pentru cei de alte confesiuni crestine.

3. O a treia categorie este cea a ortodocsilor care s-au raliat miscarii "Oastea Domnului" aparuta in perioada interbelica exclusa cativa ani  apoi  reintegrata in BOR in 1990. Initiatorul acestei miscari preotul Iosif Trifa a sesizat ca ceva nu e in regula cu Biserica Ortodoxa ca sa indepartat mult de  crestinismul Scripturii  si a incercat sa faca o reforma in cultul ortodox. Miscarea "Oastea Domnului" a reevaluat interpretarea Scripturii punand in centru pocainta si nasterea din nou , cea de a doua pentru prima data recunoscuta  ca doctrina in BOR , desi mai exista  preoti care o neaga si in prezent deoarece traducerea in biblia ortodoxa este preponderent "nastere de sus" in loc de  "nastere din nou".

"Oastea" a imprumutat mai multe lucruri  de la neoprotestanti in special prin Traian Dorz si Nicolae Moldovean desi nu vor sa recunosca asta motivand ca  s-au inspirat de fapt din Scriptura .

Pe de alta parte cei de la "Oastea Domnului" sunt integrati total in doctrina ortodoxa sustin cultul sfintilor, moastelor si unii din ei sunt chiar dusmanosi mergand pana la extrem față de neoprotestanți .

Ramane si in cazul miscarii infintate de Trifa aceilasi contrast, pe de oparte ei ies din "lume" aceasta lume reprezentand majoritatea ortodocsilor , accepta ca acestia  sunt pe "calea larga" dar in acelasi timp pretind ca religia ortodoxa e singura adevarata , un paradox total.... Pai cum sa fie religia adevarata daca contine aceasta cale larga/lata care duce la pierzare ? Sunt de un absurd penibil.

                                                              


.

miercuri, 24 ianuarie 2024

Pe acestă piatră voi zidi Biserica Mea - Matei 16:18 La ce Biserică se referă ?

 La ce Biserică se referă Domnul Isus când spune "Pe această piatră voi zidi Biserica mea ? " 


Un verset din Evanghelia dupa Matei 16:18 este foarte mult indragit si citat  de ortodocsi dar  si de catolici , fiecare din acestia pretinzând că ei și numai ei reprezinta Biserica de care Hristos aminteste aici. 

Istoricii impartiali ai crestinismul au relatat ca de fiecare data cand o biserica (ca institutie ) a castigat puterea devenind biserica de stat intr-o tara sau regiune au avut grije sa rescrie istoria, uneori distrugand documente care afirmau contrariul. In istoria rescrisa a Bisericii ei s-au pretins a fii de la inceput, ca Biserica intemeiata de Hristos. În realitate ei au  aparut ca rezultat al unei evolutii in Biserica care incepand cu secolul II a trecut prin trasformari importante generate de aparitia parintilor bisericesti care au interpretat Sripturile influentati de filozofia si cultura vremii. La acestia s-a adaugat Conciile Ecomenice incepand cu cel de la Niceea din anul 325 care au introdus noi dogme in Biserica printe care  cultul Mariei, cultul sfintilor si moastelor si ridicarea traditiilor la nivelul Scripturii ca importanta. 



 Deci este evident Biserica Primara Apostolica  nu este (nu are cum sa fie) identica ca doctrina si rit cu cea din secolul IV si cele care au urmat, adaugirile si doctrinele noi aparute modificand-o. Daca studiem cu atentie o versiune autentica a Bibliei vedem diferenta intre cum arata biserica din primul secol si cum arata bisericile de astazi si putem vedea usor diferenta. 

Deci adevarul este ca bisericile de astazi nu sunt cele din primul secol, in concluzie nici Biserica Ortodoxa nici cea Catolica nu pot pretinde ca la biserica lor sa referit Hristos cand a spus "Pe aceasta stanca voi zidi Biserica Mea", (la singular) . Noul Testament explica totusi la ce se refera evanghelistul in Matei 16: 18 Biserica lui Hristos se refera in primul rand la ceea ce metaforic numim "Trupul spiritual a lui Hristos" si anume multimea crestinilor din toate timpurile si de toate nationalitatile care l-au urmat pe El cu devotament impinind voia Sa , in acord cu Scriptura. 

Din punct de vedere al bisericii ca institutie Biserica crestina unica a fost doar in primul secol, desi datorita modului cum functiona in ilegalitate nu avea o conducere centralizata ferma cum a avut mai tarziu in secolul III Biserica Catolica universala. Apoi ca urmare a efectelor Conciilor de la Niceea din 325 , Efes din anul 431 si Calcedon din 451 are loc mai multe divizari in lant, mai multe biserici se rup de Biserica universala (catolica) .

 Iar in anul 1054 se produce marea schisma Bisericile Rasaritene se desprind de Biserica Catolica .

 Urmeaza in secolul VI reforma protestanta si reforma radicala cand are loc o divizare masiva a bisericii. 

In aceste conditii cum poti sa mai pretinzi ca Isus Hristos are o singura Biserica ca institutie cum afirma unii cu vederi extremiste  ortodocsi sau catolici, asa ceva nu exista decat in mintea lor. 

In lume majoritatea sunt catolici cu 50,1%  , urmeaza protestantii/neoprotestantii cu 36,7% si ortodocsii cu 11,9% (dintre care 9,4% ortodocsi rasariteni si 2,5% ortodocsi orientali).

Ortodocsii (o religie libertina) in procente o minoritate in lume se pretinde singura Biserica Crestina ?  si atunci cu ceilati 82% cum ramane ?  Isus Hristos a venit si s-a jertfit pe cruce pentru oameni de  pe intreg mapamondul  nu pentru cativa nationalisti din estul Europei !  

                                                                               




 

.





vineri, 19 ianuarie 2024

Libertinajul în relgia ortodoxă

 

De ce iubesc românii  "ortodoxia" ? Pentru că este o religie libertină. Ca unul care m-am născut în religia ortodoxă și am trăit în această religie 22 de ani pot să spun că înteleg de ce ortodocșii renunță foarte greu la acesată religie, pentru că îți oferă o libertate nelimitată. Nimeni nu te poate oprii să consumi alcool la discreție cu orice ocazie ,să-ți satisfaci toate plăcerile pe care le ai inclusiv desfrâu,   poți să asculti orice gen de muzică dorești , distracții de orice fel non stop. Concubinajul este o practică aproape generalizată, iar homesexualitatea este și ea o opțiune pentru tînara generație. Lucrurile astea sunt incompatibile cu creștinismul dar acceptate în religia ortodoxă în sensul că nu ești sancționat de cultul ortodox  dacă le practici.

                                              


   
La aceste practici se poate adaugă mersul la biserică ocazional de sărbători și îndeplinirea unor ritualuri religioase .  Cam asta înseamnă creștinism pentru majoritatea ortodocșilor (așa zisi nepracticanți adică creștini doar nu numele) . 

Majoritatea trăiesc pentru prezent și nu iau prea în serios ideea de nemurire, adică faptul că în momentul morții sufletul omului merge la judecată după care ia drumul într-una din cele două direcții iad sau rai, majoritatea sfârșind în iad. 

Și atunci, daca te așteptă infernul  la ce ți-a folosit faptul că religia stramoșească ți-a oferit libertate nelimitata dar nu ți-a dat învățătura corectă care ar fi dus la mîntuirea sufletului. 

In Scriptură sunt enunțate foarte clar condițiile pentru a fi mântuit și acestea nu sunt ușor de trecut , pocăința și nașterea din nou sunt condiții esențiale . Dar din păcate în BO tradiția este pe prim plan Scriptura pe plan secund (și chiar dacă se pune semnul egal între ele tot greșit ar fi).

Recent a existat un pretins conflict între episcopul Tomisului Teodosie (care tocmai s-a ales cu un nou dosar penal)  și reprezentantul Patriarhiei generat de afirmațiile lui Teodosie că ortodocșii fumători nu ar trebui să ia aghiasma, la care reprezentatul Patriarhiei a replicat afirmând că "Toți au dreptul să fie creștini " . 

Și fumătorii, bețivii , curvarii etc. toți au dreptul să se numească creștini (cu numele) asta fiind o veche mentalitate a BOR. Nimic nou sub soare și catolicii cred la fel de secole dar și protestanții luterani, reformați , anglicani și altii ca ei, creștini cu numele. 

  Dar altfel adepții infocați ai BOR  știu să se pretindă "credința dreaptă" singura credință creștină de pe Pâmânt , naivi (sa nu zic proști) să fie să-i creadă .

 Dar pardon, ei nu se considera naivi ci șmecheri, din moment ce religia stramoșeacă le permite toata libertațile de pe lume și în final le promite un loc cu verdeață în lumea de dincolo. Când vor cunoaște adevărul va fi prea târziu pentru ei, scosul din iad cu pomelnice e doar o altă amăgire mincinuasă.


.. 

duminică, 14 ianuarie 2024

Pocăiții au pierdut pocăința și nici măcar nu știu - Dan Bercian

Lumea a intrat in bisericile de pocăiti prin muzica de închinare care în unele comunități a încetat de mult să fie o muzică de inspiratie divină




luni, 8 ianuarie 2024

Istoria creștinismului - Trecerea de la creștinismul apostolic la creștinismul patristic

Marea Biserică  universală (catolică)  a Imperiului Roman începând cu secolul II- III .

Diferențele care există între cele doua forme de creștinism 

Pretenția bisericii ortodoxe că a apărut în primul secol și că dogma ei a rămas neschimbată de atunci pâna în prezent  este infirmată de istorici .În realitate după dispariția apostolilor începând cu secolul II s-au produs schimbari radicale în doctrina Bisericii Creștine , Scriptura a trecut pe plan secund învățăturile celor numiți "părinți bisericești" din secolele II, III, IV și deciziile Sinoadelor ecumenice au trecut pe prim plan. Scriptura a fost acceptată doar cu interpretarea teologilor (episcopilor) din acea perioadă, putem spune că avem un creștinism diferit de cel din primul secol , metaforic vorbind "o altă biserică creștină". 



joi, 4 ianuarie 2024

Minciunile și manipularea promovată de ordocșii fanatici


 Deși în Biserica Ortodoxă există teologi și credincioși rezonabli care înțeleg și respectă credincioșii din alte culte există o fracțiune fundamentalistă extremistă care promovează ideea că cultul ortodox este singura biserică creștină (și apostolică)  de pe Pâmânt iar pe protestanți și neoprotestanți îi etichetează ca fiind sectanți , eretici. Este o ideologie  izvorată din mândrie drăcească și ură și nu este străină de ideologia legionară fascistă care în perioada interbelică a promovat o combinație de fascism și religie ortodoxă. Această ideologie a continuat să fie promovată de unii călugări cu simpatii legionare precum Cleopa (între timp ajuns la judecata lui Hristos).



 Pretenția unor ortodocși fundamentaliști că sunt singura biserică creștină este falsă și contrară 100% Scripturii care nu mentionează nici un nume de cult (existent în prezent) în Noul Testament. Termenul de ortodoxie ca dogmă și nu ca cult apare prima dată la Conciliul de la Niceea din anul 325. În anul 1054 când Biserica Creștină Catolică (universală) se separa în două, Bisericile din Răsărit îsi iau numele de Biserici Ortodoxe (și-au dat singure acest nume).

 În anul 1517 teologul Martin Luther ințiază Reforma Protestantă, la care contribuie și Jean Calvin, aceștia se separă întradevar de Biserica Catolică dar numele sub care sunt recunoscuți este de protestanți și nu sectanți . Porecla de "sectanți /sectari" vine tot din zona fundamentalist extremistă a mânastirilor ortodoxe , dar societatea civilizată nu le-a preluat. Cei care folosesc aceste expresii o fac din ură și dispreț pentru un cult minoritar în România, exact același atitudine o putem gâsi și la alte majoritati religioase față de minoritatile creștine din țarile majoritar păgâne musulmane, hinduse, budiste. 

Referitor la "posterul" de mai sus unde apare o imagine luată de pe internet (nu din România) unde apar niște carismatici (cu mâinile ridicate) care sunt comparați  cu mișcarea "Oastea Domnului" apaținând de BOR cu texul   "Adevarații pocăiți sunt ortodocșii, nu există pocaință în afara Bisericii Ortodoxe ". Afirmația este total falsă, așa cum există creștini de mai multe feluri , la fel sunt și pocăiți de diverse confesiuni și naționalități . 

Cel care a realizat imaginea se pune în locul lui Dumnezeu ca judecator al omenirii ceea ce este o blasfemie , nu ți-a dat nimeni dreptul ca judeci oamenii de pe planeta asta, numai singur Dumnezeu poate face  . Sunt sute de milioane de creștini pe lumea asta și numai singur Dumnezeu este îndreptătit sa spună care sunt după voia Sa  sau nu. 

Și pâna la urmă câti ortodocși sunt "pocaiți" la "Oastea" lui Trifa 1%, 2%  ? sunt o infimă minoritate , ortodocșii fug de pocăință precum căinele de lanț . 

Biserica Ortodoxă este majoritară în cateva țări din Europa de est dar minoritară în Europa (în ansamblu) și la fel minoritară in lume (11,9%) , cu toate ca este libertină și practică botezul copiilor mici.