miercuri, 24 ianuarie 2024

Pe acestă piatră voi zidi Biserica Mea - Matei 16:18 La ce Biserică se referă ?

 La ce Biserică se referă Domnul Isus când spune "Pe această piatră voi zidi Biserica mea ? " 


Un verset din Evanghelia dupa Matei 16:18 este foarte mult indragit si citat  de ortodocsi dar  si de catolici , fiecare din acestia pretinzând că ei și numai ei reprezinta Biserica de care Hristos aminteste aici. 

Istoricii impartiali ai crestinismul au relatat ca de fiecare data cand o biserica (ca institutie ) a castigat puterea devenind biserica de stat intr-o tara sau regiune au avut grije sa rescrie istoria, uneori distrugand documente care afirmau contrariul. In istoria rescrisa a Bisericii ei s-au pretins a fii de la inceput, ca Biserica intemeiata de Hristos. În realitate ei au  aparut ca rezultat al unei evolutii in Biserica care incepand cu secolul II a trecut prin trasformari importante generate de aparitia parintilor bisericesti care au interpretat Sripturile influentati de filozofia si cultura vremii. La acestia s-a adaugat Conciile Ecomenice incepand cu cel de la Niceea din anul 325 care au introdus noi dogme in Biserica printe care  cultul Mariei, cultul sfintilor si moastelor si ridicarea traditiilor la nivelul Scripturii ca importanta. 



 Deci este evident Biserica Primara Apostolica  nu este (nu are cum sa fie) identica ca doctrina si rit cu cea din secolul IV si cele care au urmat, adaugirile si doctrinele noi aparute modificand-o. Daca studiem cu atentie o versiune autentica a Bibliei vedem diferenta intre cum arata biserica din primul secol si cum arata bisericile de astazi si putem vedea usor diferenta. 

Deci adevarul este ca bisericile de astazi nu sunt cele din primul secol, in concluzie nici Biserica Ortodoxa nici cea Catolica nu pot pretinde ca la biserica lor sa referit Hristos cand a spus "Pe aceasta stanca voi zidi Biserica Mea", (la singular) . Noul Testament explica totusi la ce se refera evanghelistul in Matei 16: 18 Biserica lui Hristos se refera in primul rand la ceea ce metaforic numim "Trupul spiritual a lui Hristos" si anume multimea crestinilor din toate timpurile si de toate nationalitatile care l-au urmat pe El cu devotament impinind voia Sa , in acord cu Scriptura. 

Din punct de vedere al bisericii ca institutie Biserica crestina unica a fost doar in primul secol, desi datorita modului cum functiona in ilegalitate nu avea o conducere centralizata ferma cum a avut mai tarziu in secolul III Biserica Catolica universala. Apoi ca urmare a efectelor Conciilor de la Niceea din 325 , Efes din anul 431 si Calcedon din 451 are loc mai multe divizari in lant, mai multe biserici se rup de Biserica universala (catolica) .

 Iar in anul 1054 se produce marea schisma Bisericile Rasaritene se desprind de Biserica Catolica .

 Urmeaza in secolul VI reforma protestanta si reforma radicala cand are loc o divizare masiva a bisericii. 

In aceste conditii cum poti sa mai pretinzi ca Isus Hristos are o singura Biserica ca institutie cum afirma unii cu vederi extremiste  ortodocsi sau catolici, asa ceva nu exista decat in mintea lor. 

In lume majoritatea sunt catolici cu 50,1%  , urmeaza protestantii/neoprotestantii cu 36,7% si ortodocsii cu 11,9% (dintre care 9,4% ortodocsi rasariteni si 2,5% ortodocsi orientali).

Ortodocsii (o religie libertina) in procente o minoritate in lume se pretinde singura Biserica Crestina ?  si atunci cu ceilati 82% cum ramane ?  Isus Hristos a venit si s-a jertfit pe cruce pentru oameni de  pe intreg mapamondul  nu pentru cativa nationalisti din estul Europei !  

                                                                               




 

.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu