La început un scurt istoric
Credința luterană a apărut odată cu reforma protestantă, inițiată de Martin Luther preot și profesor catolic , totul a început în 1517 când acesta a afișat pe ușa castelului bisericii din Wittenberg cele 95 de teze prin care condamna indulgențele prin care se puteau "cumpăra" iertarea păcatelor. După îndelungi framântări Luther a descoperit în sfârșit "secretul" obținerii mântuirii , omul este justificat prin credință deci va fi mântuit garantat numai prin credință , această doctrină are la bază versete din epistola lui Pavel către Efeseni cap. 2 v. 8-9 .
Mai mult de atât Luther credea că pentru cine are credință păcatul nici nu mai există :
Biserica Reformată
Calvinismul este un cult religios protestant, întemeiat în sec. al XVI-lea de teologul francez Jean Calvin care suprimă complet ceremoniile și reduce sfintele taine la Botez și Cuminecătură (Cina Domnului).
Calvinismul respinge dogma prezenței reale a "trupului și sângelui Domnului" în împărtășanie, invocarea sfinților, instituția episcopatului, închinarea și slujirea la chip cioplit, icoane și statui, și susține nepracticarea semnului crucii, neîmbogățirea clerului etc. Predicatorii sunt aleși de către credincioși și fiecare din bisericile calviniste este condusă spiritual de un consiliu ales. Calvin crede într-o predestinare absolută a aleșilor acestia aleg calea Domnului prin apartenența la biserică . Cei care frecventează o biserică se consideră că sunt aleși prin predestinare deci mântuiți iar mîntuirea nu se pierde niciodată.
Realitatea de la firul ierbii
Ca să ințelegem mai bine despre ce este vorba am să relatez și o experiență personală fiind născut și crescut într-un oraș din Transilvania am trăit printre sași și unguri, sașii majoritatea luterani, ungurii reformați (calviniști) astfel am putut să-mi fac o impresie realistă în ce privește cele doua confesiuni. Dacă din punct de vedere al bisericii de care aparțin al doctrinei religioase între luterani sau reformați pe de o parte și ortodocși există diferențe colosale, în practică dacă compari comportamentul în societate între ei diferențele sunt aproape zero, și unii și alții fac parte din ceea ce numim lume în consecință se comportă "ca lumea" . Există totuși diferențe la capitolul civilizație și moravuri clar în favoarea protestanților ,deși nici ortodocșii nu sunt toți la fel, dar când e vorba de modul de trai (păcătoșenie) diferențele par nesemnificative . Am locuit in aceasi camera impreuna cu un maghiar reformat, știa toate injuraturile românilor de religie strămoșeacă pe dinafară , era un fumător înrăit , în final a dat într-o boală incurabilă , probabil consecință a fumatului care la răpus fulgerator.
Asta ma făcut sa mă întreb oare omul acesta unde sa dus în rai sau în iad ? Am încercat cât am fost împreuna să discut despre Scriptură, creștinism, ma refuzat categoric, nu suporta noțiunea de pocaință, i se parea ceva ridicol. Conform doctrinei calviniste sa dus în rai dar conform modului cum și-a trăit viața....Scriptura este clară .
Intemeietorii doctrinelor vor sa dea oamenilor iluzia unei mântuiri garantate în cultul lor , dar este doar o iluzie în realitate ambele culte amintite oferă o formă de creștinism superficial. Un exemplu mai recent este și acceptarea de către tot mai mulți luterani a ideologiei LGBT.
O formă de creștinism mai profund a apărut odată cu Reforma Radicală , primii fiind anabaptiștii (1525), pocaința , nașterea din nou și separarea de lume fiind elemente esențiale fără de care nu există creștinism autentic. Anabatiștii însă nu merg orbește pe doctrina luterană a mântuirii garantate numai prin credință, au o pozitie mai nuanțată conformă Scripturii.
Ambele biserici cea Luterana și cea Reformată au luat din Scriptură fragmente, 2- 3 versete care le-a convenit din care și-au facut o doctrină. Noul Testament se ia in considerare în intregime altfel dăm oamenilor doar o iluzie a mântuirii iar consecințele finale pot fi dramatice.
..
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu