joi, 4 ianuarie 2024

Minciunile și manipularea promovată de ordocșii fanatici


 Deși în Biserica Ortodoxă există teologi și credincioși rezonabli care înțeleg și respectă credincioșii din alte culte există o fracțiune fundamentalistă extremistă care promovează ideea că cultul ortodox este singura biserică creștină (și apostolică)  de pe Pâmânt iar pe protestanți și neoprotestanți îi etichetează ca fiind sectanți , eretici. Este o ideologie  izvorată din mândrie drăcească și ură și nu este străină de ideologia legionară fascistă care în perioada interbelică a promovat o combinație de fascism și religie ortodoxă. Această ideologie a continuat să fie promovată de unii călugări cu simpatii legionare precum Cleopa (între timp ajuns la judecata lui Hristos).



 Pretenția unor ortodocși fundamentaliști că sunt singura biserică creștină este falsă și contrară 100% Scripturii care nu mentionează nici un nume de cult (existent în prezent) în Noul Testament. Termenul de ortodoxie ca dogmă și nu ca cult apare prima dată la Conciliul de la Niceea din anul 325. În anul 1054 când Biserica Creștină Catolică (universală) se separa în două, Bisericile din Răsărit îsi iau numele de Biserici Ortodoxe (și-au dat singure acest nume).

 În anul 1517 teologul Martin Luther ințiază Reforma Protestantă, la care contribuie și Jean Calvin, aceștia se separă întradevar de Biserica Catolică dar numele sub care sunt recunoscuți este de protestanți și nu sectanți . Porecla de "sectanți /sectari" vine tot din zona fundamentalist extremistă a mânastirilor ortodoxe , dar societatea civilizată nu le-a preluat. Cei care folosesc aceste expresii o fac din ură și dispreț pentru un cult minoritar în România, exact același atitudine o putem gâsi și la alte majoritati religioase față de minoritatile creștine din țarile majoritar păgâne musulmane, hinduse, budiste. 

Referitor la "posterul" de mai sus unde apare o imagine luată de pe internet (nu din România) unde apar niște carismatici (cu mâinile ridicate) care sunt comparați  cu mișcarea "Oastea Domnului" apaținând de BOR cu texul   "Adevarații pocăiți sunt ortodocșii, nu există pocaință în afara Bisericii Ortodoxe ". Afirmația este total falsă, așa cum există creștini de mai multe feluri , la fel sunt și pocăiți de diverse confesiuni și naționalități . 

Cel care a realizat imaginea se pune în locul lui Dumnezeu ca judecator al omenirii ceea ce este o blasfemie , nu ți-a dat nimeni dreptul ca judeci oamenii de pe planeta asta, numai singur Dumnezeu poate face  . Sunt sute de milioane de creștini pe lumea asta și numai singur Dumnezeu este îndreptătit sa spună care sunt după voia Sa  sau nu. 

Și pâna la urmă câti ortodocși sunt "pocaiți" la "Oastea" lui Trifa 1%, 2%  ? sunt o infimă minoritate , ortodocșii fug de pocăință precum căinele de lanț . 

Biserica Ortodoxă este majoritară în cateva țări din Europa de est dar minoritară în Europa (în ansamblu) și la fel minoritară in lume (11,9%) , cu toate ca este libertină și practică botezul copiilor mici.

                                                   


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu