sâmbătă, 27 ianuarie 2024

Cum functionează ortodoxia în 3 viteze

 


Biserica Ortodoxa Romana care se autodefineste ca "dreapta credinta" la modul teoretic are in componenta sa trei grupuri distincte.

1. Cel mai mare grup este format din credinciosii obisnuiti care practica  mai mult sau mai putin religia crestina, BOR i-ar impartii in practicanti si nepracticanti dar linia de demarcatie intre cele doua este destul de nesigura. Cei care inteleg ortodoxia ca o religie libertina sunt insa majoritari. 

2. Monasticismul , a aparut cu secole in urma si este o forma de crestinism care implica izolarea totala de societate. Cei care aleg sa se retraga din societate afirma ca o fac pentru ca doresc sa se dedice total lui Dumnezeu si sa se separe de lume care traieste in pacat.

Pe de alta parte , calugarii, calugaritele reprezinta nucleul dur al religiei ortodoxe sunt cei mai fideli sustinatori au doctrinei ortodoxe care are in centru inchinarea la sfinti, la fecioara Maria, la moaste , invataturile parintilor bisericesti si al sinoadelor ecumenice. 

Calugarii considera religia ortodoxa singura credinta adevarata . Aici se contrazic singuri pe de oparte afirma ca religia ortodoxa este singura adevarata pe de alta parte ei se retrag din multime (lume) pe motiv ca aceasta traieste in pacat. Nu poti trai in lume si sa faci voia Domnului cred ei. 

Daca au parasit "lumea"  multimea de ortodocsi pe motiv ca ceva nu e in regula acolo (ca altfel nu o parasea) atunci cum poate sa afirme ca religia ortodoxa este cea dreapta ? Cum sa fie dreapta daca trebuie sa iesi din mijlocul lor sa te izolezi ca sa faci voia lui Dumnezeu.

Monahismul a dat si cei mai inversunati extremisti care promoveaza ura pentru cei de alte confesiuni crestine.

3. O a treia categorie este cea a ortodocsilor care s-au raliat miscarii "Oastea Domnului" aparuta in perioada interbelica exclusa cativa ani  apoi  reintegrata in BOR in 1990. Initiatorul acestei miscari preotul Iosif Trifa a sesizat ca ceva nu e in regula cu Biserica Ortodoxa ca sa indepartat mult de  crestinismul Scripturii  si a incercat sa faca o reforma in cultul ortodox. Miscarea "Oastea Domnului" a reevaluat interpretarea Scripturii punand in centru pocainta si nasterea din nou , cea de a doua pentru prima data recunoscuta  ca doctrina in BOR , desi mai exista  preoti care o neaga si in prezent deoarece traducerea in biblia ortodoxa este preponderent "nastere de sus" in loc de  "nastere din nou".

"Oastea" a imprumutat mai multe lucruri  de la neoprotestanti in special prin Traian Dorz si Nicolae Moldovean desi nu vor sa recunosca asta motivand ca  s-au inspirat de fapt din Scriptura .

Pe de alta parte cei de la "Oastea Domnului" sunt integrati total in doctrina ortodoxa sustin cultul sfintilor, moastelor si unii din ei sunt chiar dusmanosi mergand pana la extrem față de neoprotestanți .

Ramane si in cazul miscarii infintate de Trifa aceilasi contrast, pe de oparte ei ies din "lume" aceasta lume reprezentand majoritatea ortodocsilor , accepta ca acestia  sunt pe "calea larga" dar in acelasi timp pretind ca religia ortodoxa e singura adevarata , un paradox total.... Pai cum sa fie religia adevarata daca contine aceasta cale larga/lata care duce la pierzare ? Sunt de un absurd penibil.

                                                              


.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu