duminică, 18 aprilie 2021

Spălarea creierului prin îndoctrinare religioasă

                                                                       



Idoctrinarea se practica in toate cultele religioase, doctrina este fundamentul fiecarul cult prin care ideologia sau Scriptura in cazul crestinismului este intrepretata conform cu doctrina cultului.

In unele culte , secte, indoctrinarea se face in mod sistematic cu scopul de manipulare a masei de credinciosi , prin literatura de propaganda dogmatica. Dintre cultele din Romania care practica indoctrinarea in mod sistematic se pot evidentia trei culte si anume Adventistii, Martorii lui Iehova si "surpriza"...ortodocsii. 

Ca sa intelegem ce efect poate avea  indoctrinarea  sa luam  trei exemple : 

1.Daca cineva , o persoana ar citi Biblia fara sa fi avut vreun contact anterior cu doctrina adventistilor de ziua a saptea, si fara sa fi frecventat macar o zi acest cult, este imposibil ca din lecturarea Scripturii sa ajunga  vreodata la crezul adventist. 

2. Daca o persoana ar citi Biblia fara sa fi avut anterior vreun contact cu organizatia Martorii lui Iehova si doctrina acestora, ar fi imposibil sa aibe vreodata crezul Martorilor lui Iehova.

3. Daca cineva ar citi Biblia pentru prima data fara sa fi avut vreun contact cu Biserica Ortodoxa , sau cu preoti ortodocsi, (presupunand ca nu locuieste in Romania) ar fi imposibil sa isi insuseasca crezul ortodox.

Doctrina are un rol esential in insusirea unui crez , Scriptura este interpretata in toate cultele prin prisma doctrinei cultului , dar prin manipulare oamenni sunt influentati sa creada ca de fapt Biblia invata cum spune doctrina cultului. 

Indoctrinarea cea mai sistematica, intensa se face (probabil) la adventisti, org. Martorii lui Iehova si la ortodocsi (la cei numiti ortodocsi practicanti). La adventisti si la "Martori" este aproape imposibil sa convingi pe adeptii acestor culte/secte ca adevarul este altul decat cel  care il promoveaza doctrina lor. "Spalarea creierelor" prin indoctrinare functioneaza "ca unsa" cu mare succes, oricate argumente ai aduce  sunt de neclintit "surzi si orbi", nu accepta nimic ce vine din afara cultului.

La ortodocsi e problema preotilor cu vederi fundamentaliste, calugari uneori, care promoveaza o doctrina extremista care spun ca  biserica lor este cea din primul secol "singura adevarata si apostolica " - desi nu pot aduce nici o dovada palpabila in acest sens. Biserica din primul secol a fost cea Apostolica si nu ortodoxa sau catolica. Asta dovedeste istoria, cine nu a vazut filmul "Isus din Nazaret" de exemplu in care putem vedea inceputurile crestinismui , nimic nu se spune acolo  de vreo biserica ortodoxa sau catolica sau elemente doctrinare care sa faca aluzie la acestea, nimic. Toate povestile astea cu "biserica ortodoxa apostolica" sunt numai in literatura de propaganda ortodoxa. Materialele de propaganda doctrinara sunt facute intodeauna cu scopul de a "spala creierele" enoriasilor (de ai manipula) de ai determina sa creada intr-un anumit fel, ca exista o sigura biserica (confesiune)  adevarata -a lor.

Iar "spalarea  creierelor" functioneaza foarte bine in primul rand la persoanele naive, credule, cu un indice de inteligenta submedie (submediocru) indiferent de cult, idioti sunt peste tot. Credulul crede orbeste tot ce i spune de catre unii preoti  care incearca sa îi manipuleze sa creada de exemplu ca "neoprotestantii au o alta evanghelie" si conform apostolului Pavel (Galateni) 1:6-9 cei care au o alta Evanghelie sunt "Anatema" . Nu îl duce mintea să   poata face deosebirea dintre "altă Evanghelie" și "altă doctrina" , că de fapt asta este, evanghelicii nu au alta Evanghelie - ci alta doctrina decat ortodocsii. Scripurile, alte traduceri  decat cele ortodoxe, cele protestante de exemplu, nu sunt alte Evanghelii  ( cu exceptia Martorilor lui Iehova desigur). Iar prostia merge de multe ori mana in mana cu agresivitatea , cel putin verbala, pe internet , facebook, in prima faza, pe cei "tari la cerbice" îi incita teorii de genul "noi suntem primii , cei mai mari si cei mai tari" astea le stimuleaza orgoliul , mandria , dispretul, agresivitatea. Cand iese insa  afara dincolo de mediul virtuat devine cu atat mai problematic.


...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu