miercuri, 7 septembrie 2022

Care este deosebirea intre baptistii dogmatici si cei duhovnicesti ? care sunt consecintele indoctrinarii ?

                                                                                   


 

In Romania exista doua categorii de baptisti cei generalisti care reprezinta majoritatea si Baptistii Reformati din care fac parte doar cateva biserici. Baptistii generalisti il au ca mentor spiritual pe  Martin Luther a carui doctrina a mantuirii numai prin credinta (si a justificarii prin credinta) formeaza baza doctrinei baptiste chiar daca intemeietorul confesiunii baptiste in 1611 a fost  britanicul John Smyth.  Baptistii Reformati il au ca mentor spiritual pe Jean Calvin a carui doctrina formeaza baza dogmei baptistilor reformati , teoriile calviniste precum predestinatia, sunt nelipsite din predicile lor.

Sa intelegem ce este de fapt doctrina, este modul de interpretare al Sf. Scripturi, biblia se poate interpreta teorectic in "o suta" de feluri , doctrina stabileste cum cultul interpreteaza Scriptura , fiecare cult religios are o doctrina.

In bisericile baptiste generaliste romanesti nu se pomeneste numele lui Martin Luther si cu atat mai putin a lui John Smyth  si totusi predicile sunt alcatuite conform doctrinei luterane a justificarii prin credinta. Se studiaza intradevar numai din Biblie dar in anumit mod  in conformitate cu doctrina si anume  sa rezulte ca mantuirea este obtinuta numai prin credinta  faptele nu au nici o relevanta, poti sa nu faci nici o fapta buna in viata ta, vei fi asigurat ca daca crezi in Hristos  sigur esti mantuit (desi daca ai citi Noul Testament in intregime nu vei ajunge la aceiasi concluzie, dar citita pe bucatele...) . Se mai adauga totusi ceva in plus teologiei luterane si anume accentul pus pe pocainta (renuntarea la pacate ) si nasterea din nou ,dar  insasi  definitia nasterii din nou este neclara pentru multi . 

In biserica in care  am fost eu botezat cu mai multi ani in urma , atunci se citea Noul Testament capitol cu capitol si se predica din acele pasaje dar in ultimul timp in biserici sa trecut pe doctrina , se predica cu predilectie din  pasajele care arata jertfa lui Hristos, si cele din epistola lui Pavel care ne spun ca credinta este singura conditie a mantuirii . Concomitent  se evita pasajele "controversate"  despre fapte precum Epistola lui Iacov (care ar sugera ideea ca faptele au un rol in matuire) dar si mesajul lui Hristos despre Judecata finala din Ev. dupa Matei 25: 31- 46 si alte pasaje din Scriptura care ar sugera diverse conditii de a castiga sau pierde mantuirea (Luca 16:19-31 , Matei 19:16-26). 

Iar credinciosii chiar daca au o biblie acasa , pana la urma retin ce spune pastorul in biserica si considera celelalte lucruri expuse in biblie ca neesentiale. Tinta sunt crediciosii dogmatici care inghit tot ce li se spun si isi formeaza gandirea si teologia  dupa ce aud la biserica , ei sunt "bisericosii " cei care nu lipsesc niciodata de la biserica si accepta cu supusenie orice li se serveste. 

Dar cine sunt baptistii duhovnicesti, scripturali, cei care pun Scriptura in intregime pe prim plan  si isi alcatuiesc doctrina cerand lumina si calauzire de la Duhul Sfant,  acestia sunt din pacate o minoritate .

 Cum ajungi sa fi un crestin duhovnicesc ,scriptural ? Observand manipularea prin indoctrinare care se face in cultele crestine, in absolut toate si luand decizia sa nu urmezi orbeste linia doctrinara a cultului ci sa cauti calauzire de la Dumnezeu, citind biblia zilnic in special Noul Testament . Unii pastori citesc si predica mult din Vechiul Testament evitand astfel pasajele "incomode " din Noul Testament" care pun sub semnul intrebarii doctrina luterana care neaga sau minimalizeaza importanta faptelor. 

In realitate faptele sunt prezentate in Noul Testament ca fiind  extrem de importante si o temelie a credintei crestine , nu spune nici ca te mantuiesc faptele dar nici ca nu conteaza daca le faci sau nu, problema e mai nuantata, decat pare la prima vedere. Unii credinciosi mai tineri in afara de citate care vorbesc despre jerfa lui Hristos si credinta ca singura conditie a mantuirii si negarea importantei faptelor nu mai stiu mai nimic .

Daca te dezmeticesti si incerci sa afli adevarul despre ce vrea sa ne spuna Scriptura de fapt, va trebui sa te "izolezi" un timp de cei  preocupati doar de a fi integrati in cult, si sa  ceri calauzirea lui Dumnezeu , sa-i ceri sa-ti arate adevarul cu orice pret si apoi sa ramai in acel adevar revelat. Dar trebuie sa fi si prudent pentru ca abaterea de la doctrina in cultul baptist  este "infractinune" si se pedepsete poate chiar cu excluderea (daca deranjezi pe cine nu trebuie), dar asta nu inseamna sa te lasi cum se zice in popor "spalat pe creier" prin indoctrinare indiferent in ce cult te-ai afla. 


.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu