miercuri, 31 ianuarie 2024

Biserica Ortodoxă biserica Evului Mediu

 


Biserica Ortodoxă împreună cu cea catolică este cea mai veche biserică din România, liturghia practicată în BOR iși are originea în liturghia  alcătuită de arhiepiscopul Ioan Gură de Aur în secolul IV. 
Doctrina bisericii ortodoxe iși are originea în scrierile părinților bisericești și sinoadele ecumenice din secolele III, IV când s-a definitivat cultul sfinților și al Mariei , ulterior legiferându-se cultul închinării la icoane și moaște.
Chiar și în prezent Biserica Ortodoxă a păstrat aceleași rit , același liturghie și muzica bisericească bizantină apărute în vremea împaratului Constantin continuând cu începutul Evului Mediu.  
După căderea comunismului în  anul 1990 au apărut voci în Biserica Ortodoxă (în special din zona intelectualității laice) care cereau o reformă însă episcopii aflați la conducerea cultului în frunte cu patriarhul au respins orice reformă în BOR. 
Astfel în Biserica Ortodoxă în prezent există mai multe curente de opinie, pe deoparte sunt ortodocșii moderați (preoți și mireni)  deschiși către colaborare cu celelate culte.  În cealată extremă sunt preoți cât și mireni care au adoptat o atitidine mai degrabă extremistă , fundamentalistă care praclamă că BOR este singura biserica creștina și respinge colaborarea cu alte culte creștine.  
  Adepții extremismului merg pe ideea că Hristos a întemeiat o singură biserică ca instituție care a rămas neschimbată până în prezent, aceasta fiind Biserica Ortodoxă . 
Aceștia aduc ca argument o interpretare eronată a Evangheliei după Matei cap.16:18 ,19  
  •  "Și Eu iți spun: tu ești Petru, și pe această piatră voi zidi Biserica Mea, și porțile Locuinței morților nu o vor birui.
  •  Îți voi da cheile Împărăției cerurilor, și orice vei lega pe pâmant va fi legat în ceruri, și orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat în ceruri."
  • Pe aceste versete ortodocșii la secole distanță de acest dialog între Hristos și ucenicul Său Petru au construit această doctrină care spune că  Isus ar fi intemeiat o biserică - ca instituție - care este singura biserică a lui Hristos și care este (cum se putea altfel)  Biserica Ortodoxă .
  •  Biserica Catolică la rândul ei a creat și ea o poveste asemănatoare afirmând ca sucesorul lui Petru a fost primul papă și astfel Biserica Catolică este Biserica lui Hristos ,în realitate ambele aceste două biserici/culte s-au format dogmatic  în perioada părintilor bisericești (secolul III-IV) , doctrina lor și ritul ne arată clar acest lucru.
  • Intre timp catolicii după secole de inchiziție în care au torturat sau ucis un numîr mare de persoane pentru "erezie" adică vina de a se fi  abătut de la doctrina catolică în perioada medievală, au renunțat între timp  la doctrina bisericii unice catolice . 
  • Biserica Ortodoxă in schimb au ramas nu doar cu dogma  ci și cu  practicile tradiționale închinarea la sfinți, moaște  etc. moștenire a Evului Mediu .  Mai mult decât atât prin ramura sa extremistă ei nu recunosc Reforma protestantă din secolul XVI care a permis creierea de confesiuni creștine noi continuand să împarta lumea după dogmele medievale în Biserica Unică versus sectari - cei rupți de biserica unică. Este un mod viclean de a manipula populația după mentalitatea și dogmele evului mediu .
  • Teoria cu Biserica Unică (ca instituție) este o invenție al cultelor seculare cu scopul de a "se umfla în pene" , în Scriptura nu este mentinată biserica  ortodoxă sau catolică , Hristos spune doar "Biserica Mea" nu dă nici un nume de cult din prezent. Se poate referi la biserica ca trup spiritual a lui Hristos, dar și la biserica ca instituție în sensul de comunitate a celor care îl urmeaza pe Hristos. 
  •  În realitate Biserica s-a divizat ăncepând cu Conciliul de la Niceea, apoi Calcedon,   Efes, apoi marea schizmă a  bisericii catolice din 1054 , apariția bisericii ortodoxe independente , reforma protestantă.  
  • Hristos a spus In Matei  18: 19-20
  • "  Acolo unde sunt doi sau trei adunați în Numele Meu, sunt și Eu în mijlocul lor.” cam asta ar înseamna Biserica în sensul enunțat de Hristos.
  • În secolul XXI , trăim după alte reguli impuse de un sistem democratic civilizat care a eliminat așa zisa "biserică unică" o teorie falsă desfințata de Reforma Protestantă din secolul XVI. Conform constiuției în România dreptul la conștiință este asigurat , fiecare cetățean are dreptul să aleaga confesiunea care o consideră corectă, fără să i se impună un anumit cult religios, o practică a unor vremuri apuse .





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu