Baptistii si pentiostalii au fost de-a lungul timpulul atat aliati cat si concurenti in acelasi timp. Daca ar fi sa ne luam dupa statisticile din Romania dar si pe plan international rata cresterii numerice la penticostali este mai mare decat la baptisti. Principala deosebire intre cele doua culte este ca baptistii sunt cesationisti - adica cred ca darurile spirituale au incetat odata cu disparitia apostolilor , in timp ce penticostalii sunt continuationisti - adica cred ca darurile spirituale (vorbirea in limbi, proorociile, vindecarle miraculoase) continua si in prezent. O biserica baptista din Transilvania sa rupt in doua cu cativa ani in urma, pe acest motiv, o parte din enoriasi doreau sa experimenteze darurile spirituale dupa ce prezbiterul bisericii a fost vindecat de o boala grava, in urma rugaciunilor unor penticostali. Asa a luat fiinta o biserica independenta care eliberata de restrictiile doctrinare din cultul baptist sa putut manifesta liber cu rugaciuni pentru umplerea cu Duhul Sfant , rugaciunea pentru bolnavi, si proorocii. Aceasta biserica si-a constituit un grup de rugaciune pentru bolnavi cu punerea mainilor la care veneau persoane inclusiv din alte judete, din diferite culte. Pastorul bisericii a afirmat ca 10-15 % din cei pentru care s-au rugat au marturisit ca s-au vindecat indiferent de boala . Ma intreb in biserica baptista cesationista cati dintre cei pentru care s-au rugat s-au vindecat ? 1% , mai multi sau mai putini?
Daca nu crezi in darurile spirituale si te rogi doar de forma, cate unul, nu toti odata si fara punerea mainilor cum scrie in Scripturi rezultatele sunt pe masura.
Pe de alta parte nici la penticostali nu sunt lucrurile "pe roz" peste tot, la ei se manifesta cealalta extrema, vorbesc in limbi neintelese cu voce tare, cu strigaturi, se creaza deseori un vacarm de nedescris greu de suportat pentru cei neobisnuiti cu ambianta. La toate astea se mai adauga haosul produs de puzderia de profeti, care duc oamenii deseori in directii gresite.
Independentii au ales calea de mijloc cea Scripturala , rugaciunea in limbi se face in grupuri mici (10-20 persoane), rugaciunile in comun sunt cu voce mai scazuta, fara strigaturi , in limbaj accesibil tuturor . La rugaciunile pentru vindecare se face ungerea cu ulei si un grup de barbati se roaga toti odata pentru vindecare (aici poate fi si rugaciune in limbi dar este un grup restrans).
Daca esti casationist fanatic cum sunt multi baptisti, la ce sa te mai astepti daca in daruri spirituale nu crezi ? astepti doar viata de apoi si nimic mai mult .
Ca o concluzie fiecare cult are parti bune si rele, cei care se cred invincibili sanatosi tun si cred ca nu au nevoie de miracole merg pe varianta baptista, cei care sunt interesati de daruri spirituale cauta alta alternativa, cea ce ofera ceva in plus. Probabil dintre cele cele doua culte, multi ar alege variata a treia , cea independenta, in conditiile in care baptismul de Romania e unul fundamentalist cesationist .
Pastorul penticostal Doru Pop din SUA care (aparent) nu este adeptul vorbirii in limbi necunoscute, se declara continuationist precaut, adica crede ca si astazi se manifesta daruri spirituale dar nu la nivelul celor din primul secol, un punct de vedere echilibrat si cat se poate de realist.
Sursa imaginii : https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=9jifDrI1XF4
..
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu