miercuri, 6 septembrie 2023

Tobele pot fi considerate acceptabile sau nu în închinarea creştină ?

 




Tobele pot fi considerate acceptabile sau nu în închinarea creştină ?

(Articol preluat de pe un sait crestin american)

 În ultimele două decenii ale secolului XX, au existat multe controverse ,  în legatură cu folosirea sau nu a tobelor în închinare. Disputele continuă şi în prezent.  Acest articol prezintă un scurt sumar a  câteva dintre punctele principale de dezbatere pro si contra 

Beat the Drums”  –  Bateţi tobele

Câteva  motive invocate  frecvent  ca  argument  pentru utilizarea tobelor în serviciile comune de închinare sunt după cum urmează:

A.   Tobele au fost folosite pentru închinare în Israel în timpul Vechiului Testament.     Această pretenţie se bazează pe o încercare de a echivala tobele  cu cuvintele  folosite in Vechiului  Testament  Tamburine” șitimpane”.

B. Tobele  fac serviciile religioase mai  „vii” și  mai  stimulante (provocatoare) – deci, este bine să se utilizeze tobe în serviciile de închinare.

C.   Toate instrumentele, inclusiv tobele sunt create de Dumnezeu. Acesta este  în legatura cu presupunerea că toată muzica este din punct de vedere moral neutră.    

  

Ban the Drums”  – Tobele sa fie interzise

Urmatoarele argumente sunt folosite pentru a arăta că motivele invocate pentru utilizarea  tobelor în închinarea  comună  nu sunt valabile .

A.   Termenul folosit în Vechiul Testament nu se referă la tipurile moderne de tobe.    

Termenul Vechiului Testament este Toph.  Timpanul (Toph) a fost folosit prin bataie cu degetele – nu bătaie cu bete ,care provoacă un zgomot mult mai puternic,strident.    

B. În traducererea  Bibliei nu se traduce cuvântul ca fiind  „tobă” ( in forma cunoscuta astazi ).   

Termenul Vechiul Testament este adesea tradus cu cuvintele tamburina” și timpan” (un acompaniament pentru canto și dans).     

După ce arată  inconsecvență în argumentare, a celor care folosesc Psalmul 149 ca un sprijin pentru întrebuintarea tobelor  în închinare, Matthew Henry dă o explicație concisă a unui principiu biblic cu privire la muzică în închinare:     

În timp ce multe texte din Noul Testament păstreaza cântarea  ca  “literă de evanghelie” (poruncă)  ,nici una  nu prevede  şi menținerea  muzicii instrumentale și dansului  Canonul Evangheliei pentru recitarea de psalmi (psalmodierea)  este de a cânta „cu spiritul și cu înțelepciune „, psalmodierea este de fapt (tradus din greaca) muzica corală .  

Tobele nu au fost folosite de evreii din vremea Vechiului Testament in lacasul de cult , Sinagoga ci numai in serebarile laico-religioase precum sarbatoarea corturilor  care se desfasurau in aer liber si unde acompaniau dansul.

  Comentariu la Psalmul 149 de Metthew  Henry.   

Dacă se foloseşte referințele din Vechiul Testament ca suport pentru tobe în închinare, atunci trebuie să includă, de asemenea  dansul în închinare – aceste două lucruri sunt asociate împreună în Vechiul Testament (Ps. 149:3; 150:4).     

Cel puțin in momentul de faţa , din fericire, doar ciţiva susţinatori ai tobelor în închinare sunt dispuși să includă, de asemenea, dansul în închinarea publică. Cu toate acestea, în cazul în care oamenii continuă să permită culturii de a decide ceea ce este potrivit pentru închinare, capacitatea și dorința de a adera la principiile biblice și reglementărilor în închinare (și alte aspecte ale vieții) vor dispărea .Chiar si aversiunea față de dans  în închinarea publică va fi eliminată din discernământul spiritual al celor care concep închinarea  și cei care participa la închinare….

C. Alte instrumente enumerate în pasajul din Psalmi.   De ce susţinatorii tobelor nu folosesc si alte instrumentele menţionate in pasajul respectiv precum harfele ?     

Raspuns : Pentru că folosirea tobelor (si asocierea stilurilor muzicale din lume) este o pasiune populară , la modă .     

Este întrebuintarea curentă a tobelor o încercare de a urma ce este descris in Vechiul Testament ?      

Răspuns: Susţinatorii tobelor copiază lumea (cultura de azi)  nu obiceiurile din Vechiul Testament.

D.   Practica Bisericii Crestine istorice ,nu a inclus tobele.    Biserica creştină dea lungul istoriei , a arătat o preocupare deosebită  referitor la stilul de muzica folosit în închinare (serviciul religios).   

  Instrumentele folosite de către lumea seculară au fost introduse în  creştinsm  la inceputul secolului XX în mare măsură prin  Mc Pherson apoi prin alţi  practicanti  penticostali/carismatici. Dumnezeu este foarte selectiv în ceea ce El acceptă ca închinare.(De exemplu, a se vedea Legea Mozaica pentru închinarea publică.)  

  Dumnezeu a ucis doi fii ai lui Aaron (preoți aaronici), deoarece acestia au fost creativi în închinarea lor, în loc sa fie ascultători de instrucțiunile lui Dumnezeu (Levitic 10:1- )

 Închinarea trebuie să fie în adevăr și spirit (duh) prin închinători adevărați.

” Dumnezeu este Duh, și cine se închină Lui trebuie să se închine în duh și în adevăr „Ioan 4:23-24.          

Închinarea trebuie să fie acceptabilă pentru Dumnezeu – sfânt și fără a se conforma (asemăna)  cu lumea.  

 Vă îndemn, dar fraților, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să aduceți trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu, aceasta va fi din partea voastra o slujba duhovniceasca . Sa nu vă potriviți chipului veacului acestuia., Ci să vă prefaceți prin înnoirea minții voastre, ca să puteți deosebi bine voia lui Dumnezeu este, ca ceea ce este bun, plăcută și desăvârșită.

Romani 12:1 -2 Nu orice exista, este  neapărat  de la Dumnezeu. 

Muzica nu este neutra din punct de vedere moral . Dumnezeu nu este cauza răului. Astfel, existența a ceva (fie obiecte, acțiuni, sau idei) nu înseamnă neapărat că este creat de Dumnezeu.  

Există diverși factori, în muzică, care o pot face din fiecare piesă , bun sau rău – din  punct de vedere moral . Astfel, muzica poate fi imorală.               

Tobele diminuează (depreciază) adevărata închinare.      

Tobele  nu însoțesc cuvintele și melodia cântecului. Ele nu completează sau inbunataţesc natura spirituală a închinarii.        Tobele vorbesc trupului și stimuleaza mişcarile si funcțiile corpului.

Tobele au un afect asupra oamenilor dumineca dimineaţa în clădirea bisericii diferit  decât  într-o sală de dans  ,bar, sau într-o sală de concert ,sâmbăta noaptea ? Nu

Care portiuni ale corpului sunt adesea “focar” de miscare pentru o persoana care dansează pe o muzică condusă predominant de ritm ?   (Picioarele)

Tobele concureează  și interferează cu închinarea în adevăr și în duh”, deoarece ele nu vorbesc  minţii sau spiritului.   

       Tobele ofensează pe  unii credincioși sinceri care doresc să se închine lui Dumnezeu în duh si in adevăr .

LD Hammons  Acest articol poate fi copiat în mod gratuit si distribuit gratuit în cazul în care este copiat în întregime (fără editare), împreună cu prezenta comunicare – inclusiv numele autorului si privind drepturile de autor.

:crucialchoices.com/Site2Table/EnglishSite/BelieverPages/DrumsTbl.htm

..

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu