vineri, 29 septembrie 2023

Congresul extraordinar al Alianței Evanghelice

Intre 27-28  septembrie a avut loc la Cluj  Congresul extraordinar al Alianței Evanghelice din România (AER). Cu această ocazie sa ales conducera rotativă a A.E.R.: pastor Moise Ardelean, Președinte, pastor Virgil Achihai, Vicepreședinte, pastor Sorin Bādrāgan, Secretar General. Alianța Evanghelică constituita în 1990 având primul Congres la Sala Palatului din București a pierdut mult din elanul de la început, rețeaua radio RVE este singurul proiect important care mai funcționeaza în momentul de față, în rest fiecare cult component e pe cont propriu.

Domnul sa binecuvânteze credinciosii din bisericile din A.E.R., din tarā si din întreaga lume!





.

duminică, 24 septembrie 2023

Care biserica este mai aproape de adevăr - cea baptistă sau cea penticostală ?

 




Baptistii si pentiostalii au fost de-a lungul timpulul atat aliati cat si concurenti in acelasi timp. Daca ar fi sa ne luam dupa statisticile din Romania dar si pe plan international rata cresterii numerice la penticostali este mai mare decat la baptisti. Principala deosebire intre cele doua culte este ca baptistii sunt cesationisti - adica  cred ca darurile spirituale au incetat odata cu disparitia apostolilor , in timp ce penticostalii sunt continuationisti - adica cred ca darurile spirituale (vorbirea in limbi, proorociile, vindecarle miraculoase) continua si in prezent. O biserica baptista din Transilvania sa rupt in doua cu cativa ani in urma, pe acest motiv, o parte din enoriasi doreau sa experimenteze darurile spirituale dupa ce prezbiterul bisericii a fost vindecat de o boala grava, in urma rugaciunilor unor penticostali. Asa a luat fiinta o biserica independenta care eliberata de restrictiile doctrinare din cultul baptist  sa putut manifesta liber cu rugaciuni pentru umplerea cu Duhul Sfant , rugaciunea pentru bolnavi, si proorocii. Aceasta biserica si-a constituit un grup de rugaciune pentru bolnavi cu punerea mainilor la care veneau persoane inclusiv din alte judete, din diferite culte. Pastorul bisericii a afirmat ca 10-15 % din cei pentru care s-au rugat au marturisit ca s-au vindecat indiferent de boala . Ma intreb in biserica baptista cesationista cati dintre cei pentru care s-au rugat s-au vindecat ? 1% , mai multi  sau mai putini?

Daca nu crezi in darurile spirituale si te rogi doar de forma, cate unul, nu toti odata  si fara punerea mainilor cum scrie in Scripturi  rezultatele sunt pe masura.

Pe de alta parte nici la penticostali nu sunt lucrurile "pe roz" peste tot, la ei se manifesta cealalta extrema, vorbesc in limbi neintelese cu voce tare, cu strigaturi, se creaza deseori un vacarm de nedescris greu de suportat pentru cei neobisnuiti cu ambianta. La toate astea se mai adauga haosul produs de puzderia de profeti, care duc oamenii deseori in directii gresite. 

Independentii au ales calea de mijloc cea Scripturala , rugaciunea in limbi se face in grupuri mici (10-20 persoane), rugaciunile in comun  sunt  cu voce mai scazuta, fara strigaturi , in limbaj accesibil tuturor . La rugaciunile pentru vindecare se face ungerea cu ulei si un grup de barbati se roaga toti odata pentru vindecare (aici poate fi si rugaciune in limbi dar este un grup restrans).

Daca esti casationist fanatic cum sunt multi baptisti, la ce sa te mai astepti  daca in daruri spirituale nu crezi ? astepti doar viata de apoi si nimic mai mult . 

Ca o concluzie fiecare cult are parti bune si rele, cei care se cred invincibili sanatosi tun si cred ca nu au nevoie de miracole  merg pe varianta baptista, cei care sunt interesati de daruri spirituale cauta alta alternativa, cea ce ofera ceva in plus.  Probabil dintre cele cele doua culte, multi ar alege variata a treia , cea independenta, in conditiile in care baptismul de Romania e unul fundamentalist cesationist .

Pastorul penticostal Doru Pop din SUA care (aparent)  nu este adeptul vorbirii in limbi necunoscute, se declara continuationist precaut, adica crede ca si astazi se manifesta daruri spirituale dar nu la nivelul celor din  primul secol, un punct de vedere echilibrat si cat se poate de realist.

Sursa imaginii : https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=9jifDrI1XF4

.. 


vineri, 22 septembrie 2023

Minciuna facebook care susține homosexualitatea

 

Facebook a blocat un video scurt care prezinta reacția unei mame față de arborarea steagului LGBT în fața unei clase într-o școală din SUA , filmul arată cum părintele unui copil  scoate steagul și îl pune la coșul de gunoi. Facebook  afirmă că video-ul  prezintă o știre falsă, că de fapt acolo ar fi  o scenetă, și amenință cu sancțiuni pe cine va distribui imaginile .O minciună cât facebook-ul de mare, se vede clar că este un fapt real , reacția unei mame față de exagerbarea asaltulului propagandei LGBT in școlile americane. Facebook declară știri false orice contravine cu politica lor  progresist-globalistă.



luni, 18 septembrie 2023

Pocăința postmodernă


 Postmodernismul 
Prezentat simplu, postmodernismul este o filosofie care afirmă că nu există adevăr obiectiv sau absolut, mai ales în materie de religie sau spiritualitate. Când e confruntat cu o pretenție de adevăr cu privire la realitatea lui Dumnezeu și cu practică religioasă, punctul de vedere al postmodernismului e exemplificat de afirmația: „Poate fi adevărat pentru tine, dar nu și pentru mine."(Aceasta este încredințarea ta, dar nu și a mea).  Cu toate că un astfel de răspuns poate fi foarte potrivit când vorbim despre mâncărurile preferate sau preferințele în privința artei, o astfel de gândire e periculoasă când e aplicată în cazul realității, pentru că confundă chestiunile care țin de opinie cu cele care țin de adevăr.

Termenul „postmodernism" înseamnă literalmente „după modernism" și e folosit ca să descrie din punct de vedere filosofic epoca din prezent, care a urmat după modernism. Postmodernismul e o reacție (sau poate că, mult mai potrivit, un răspuns deziluzionat) față de promisiunea eșuată a modernismului de a folosi exclusiv rațiunea umană pentru a a îmbunătăți omenirea și pentru a face lumea un loc mai bun de locuit. Pentru că una dintre credințele modernismului a fost că absoluturile există cu adevărat, postmodernismul caută să „corecteze lucrurile" eliminând mai întâi adevărul absolut și făcând totul (inclusiv științele empirice și religia) să fie relativ pentru credințele și dorințele unui individ.

Pericolele postmodernismului pot fi privite ca o spirală descendentă care începe cu respingerea adevărului absolut, care duce la pierderea distincțiilor în materie de religie și credință și culminează cu o filosofie a pluralismului religios care spune că nicio credință sau religie nu e adevărată în mod obiectiv și, prin urmare, nimeni nu poate pretinde că religia lui e adevărată și o alta e falsă.


.

duminică, 17 septembrie 2023

Năzbâtii drăcești - de la "creștini" lumești

 


Exista si printre neoprotestanti  pocaiti falsi care nu au fost niciodata crestini nascuti din nou  si nu putini, unul din ei ca sa se dea in spectacol a conceput o pagima si un sait cu titlul "Nazbatii teologice" . In acest cont el pretindea ca face satira religioasa, cam asa ceva faceau comunistii atei inante de 1989 in anumite publicatii caricaturizau si ridiculizau crestinismul.

 Acest individ pune si intrebari la inceputul paginii de genul: Cine credeti ca sunt eu ? ateu, ortodox, unul care vrea sa isi bata joc de cele sfinte, neoprotestant ? 

Dupa modul de manifestare putem presupune ca sunt neoprotestanti baptisti, pentru ca la baptisti gasesti cei mai multi care sunt crestini cu numele, foarte aproape de nivelul lumii, care nu inteleg penticostalismul si îi ridiculizeaza pe penticostali pentru ca ei sunt tinta principala a "satirei" . Dupa felul cum abordeaza subiectii pe care îi ridiculizeaza ei considera ridicol sau de râs cam tot ce ține de revelații, vedenii, si tot ce depaseste gandirea "rationala" unui om din lume ateu sau crestin formal. 

Fara indoiala ca  in bisericile neoprotestante  se fac si afirmatii ridicole, absurde uneori, dar asta nu iti da dreptul sa faci satira publica pe lucruri care sa intempla in biserica pentru ca intri la categoria batjocori care este un pacat grav.

 "Nu știți că cei nedrepți nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu? Nu vă înșelați în privința aceasta: nici curvarii, nici închinătorii la idoli, nici preacurvarii, nici malahii, nici sodomiții, nici hoții, nici cei lacomi, nici bețivii, nici batjocoritorii, nici hrăpăreții nu vor moșteni Împărăția lui Dumnezeu." (1 Corinteni 6: 9-10) .

Initiatorul acestui proiect blasfemiator in urma cu cateva luni a anuntat ca renunta la cont si saitul "Nazbatii teologice" , la solicitarea sotiei , dar a adugat ca nu il desfinteaza ci il pune la dispozitiei altor intreprinzatori "incornorati"  iar acestia nu au intarziat sa apara. Nu putem stii  daca acestia sunt  baptisti apostaziati, sau ortodocsi dar se continua aceiasi batjocura pe care ei o numesc "satira", folosind ca "arma satirica" aceiasi imagini luate din lume (filme, TV) , care îi demasca ca fiind indivizi care apartin sistemului lumesc,  care nu au nimic din Hristos si care in final isi vor lua rasplata. Vina nu este doar a lor ci si al celor care îi susțin și încurajează , dau like pe contul lor fara jena, dovedind ca au  acelasi "stofa" de batjocoritori fara frica de Dumnezeu.

 Un scurt exemplu video de ce  cuvinte se leaga ei si cum batjocoresc pastorii si nu numai...

                                                         


                                                   

                                                            

                                                            



marți, 12 septembrie 2023

CURVIA SPIRITUALĂ DIN MUZICA CONTEMPORANĂ

 


Adepții grupării religioase a Branhamistilor  (inființată de  penticostalul William Braham în SUA) care au o doctrină radicală în sensul de separare totală de lume și tot ce este lumesc mergînd până acolo că resping inclusiv cultele  recunoscute de stat, au realizat mai multe video-uri prin care demască muzica creștină contemporană. Redau  mai jos unul din aceste video-uri în care se prezintă o raiografie dură dar cât de poate de reală a originii muzicii din bisericile neoprotestante, marea majoritae copii a unor piese muzicale din lume (de la manele la muzica ușoara sau pop rock).  Realitatea este că  majoritatea neoprotestanților acceptă fără remuscari muzica lumii și nu o mai consideră ca ceva ce trebuie  evitat, dimpotrivă. Nu sustin gruparea Branham-ista dar nu pot să nu recunosc că aceste filmulețe despre MCC spun crudul adevăr (cu mici exagerări  pe ici pe colo)  pe care "evanghlicii"  nu sunt capabili să le vadă.

  CURVIA SPIRITUALĂ  DIN MUZICA CONTEMPORANĂ - VIDEO   - aici         


.

vineri, 8 septembrie 2023

Conflictul dintre adepții muzicii creștine tradiționale și adepții muzicii "contemporane"

 


Dacă deții un sait sau blog creștin și vrei să-ti măsori ratingul postează articole sau comentarii în care pui sub semnul întrebării tobele în biserică sau muzica numită "crestină contemporană" și vei pierde instantaneu un procent semnificativ din audiență , dar ce mai conteză,important este ca adăvărul să fie spus  indiferent cît vor fi dispuși să îl asculte.  În România situația a evoluat similar cu cea din SUA într-un timp record lumea neoprotestantă sa adaptat la noua modă cu  "închinarea contemporană" , adică "divertsimentul evanghelic" cum ar spune Tozer. În realitate majoritatea neoprotestanților habar nu au ce înseamnă de fapt așa numita muzica contemporană și anume că nu se referă la muzica din prezent în ansamblu ci se trage din expresia americană Contemporary Christian Music adică un stil de muzică apărută în SUA prin anii 1965 "inventată" de hipioții convertiți la creștinism care era muzica pop rock pe versuri religioase , altfel spus MUZICA  LA  MODĂ  ÎN LUME   PE VERSURI RELIGIOASE , asta înseamnă CCM sau muzica creștină contemporană ! (Pentru edificare poti ciți si Wikipedia  sau alte surse americane) . 

Pastorii care promovează stilul muzică "crestină contemporană" fară sa le explice enoriașilor ce semnificație are in realitate fie sunt proști fie sunt mișei și nu-i interesează decât profitul, să adune oameni mulți în "bisericile" lor pentru un venit mai mare.

                                                         



S-au scris și publicat o mulțime de  cărti pe subiectul aceasta al muzicii contemporane chiar și în România dar se pune praful pe carțile respective în librării , pentru că între timp a devenit un subiect depașit, demodat să pui în discuție MCC sau instrumentele pop rock în biserică.

Printre tinerii din bisericile neoprotestante  a aparut un obicei de a împartii lumea în "dinozauri"  cu referire la traditionaliști și  "contemporani" cu referire la moderniști și aștia se mai pretind si creștini pocăiți ?

Într-un video realizat recent de un vlogger cu inclinații  tradiționaliste , se relata faptul că migrarea din bisericile tradiționale către cele moderniste cu așa numita     " închinare contemporană" a devenit alarmantă. 

Vinovați pentru situația asta sunt în primul rând pastorii care nu și-au avertizat enoriașii de pericolul închinării false (lumești) reprezentat de MCC și chiar mai mult unii au ales soluția să promoveze în propriile biserici așa zisa    ...."muzică contemporană" (muzica lumească pe versuri religioase) amestecată cu cea tradițională "să împace și capra și varza".  Cei interseaza pe aceștia este câștigul, principii scripturale nu au sau poate nu nici au avut niciodată. La fel toți care acceptă acest stil de muzică fără ezitare.




.

                                


 

                                                


miercuri, 6 septembrie 2023

Tobele pot fi considerate acceptabile sau nu în închinarea creştină ?

 




Tobele pot fi considerate acceptabile sau nu în închinarea creştină ?

(Articol preluat de pe un sait crestin american)

 În ultimele două decenii ale secolului XX, au existat multe controverse ,  în legatură cu folosirea sau nu a tobelor în închinare. Disputele continuă şi în prezent.  Acest articol prezintă un scurt sumar a  câteva dintre punctele principale de dezbatere pro si contra 

Beat the Drums”  –  Bateţi tobele

Câteva  motive invocate  frecvent  ca  argument  pentru utilizarea tobelor în serviciile comune de închinare sunt după cum urmează:

A.   Tobele au fost folosite pentru închinare în Israel în timpul Vechiului Testament.     Această pretenţie se bazează pe o încercare de a echivala tobele  cu cuvintele  folosite in Vechiului  Testament  Tamburine” șitimpane”.

B. Tobele  fac serviciile religioase mai  „vii” și  mai  stimulante (provocatoare) – deci, este bine să se utilizeze tobe în serviciile de închinare.

C.   Toate instrumentele, inclusiv tobele sunt create de Dumnezeu. Acesta este  în legatura cu presupunerea că toată muzica este din punct de vedere moral neutră.    

  

Ban the Drums”  – Tobele sa fie interzise

Urmatoarele argumente sunt folosite pentru a arăta că motivele invocate pentru utilizarea  tobelor în închinarea  comună  nu sunt valabile .

A.   Termenul folosit în Vechiul Testament nu se referă la tipurile moderne de tobe.    

Termenul Vechiului Testament este Toph.  Timpanul (Toph) a fost folosit prin bataie cu degetele – nu bătaie cu bete ,care provoacă un zgomot mult mai puternic,strident.    

B. În traducererea  Bibliei nu se traduce cuvântul ca fiind  „tobă” ( in forma cunoscuta astazi ).   

Termenul Vechiul Testament este adesea tradus cu cuvintele tamburina” și timpan” (un acompaniament pentru canto și dans).     

După ce arată  inconsecvență în argumentare, a celor care folosesc Psalmul 149 ca un sprijin pentru întrebuintarea tobelor  în închinare, Matthew Henry dă o explicație concisă a unui principiu biblic cu privire la muzică în închinare:     

În timp ce multe texte din Noul Testament păstreaza cântarea  ca  “literă de evanghelie” (poruncă)  ,nici una  nu prevede  şi menținerea  muzicii instrumentale și dansului  Canonul Evangheliei pentru recitarea de psalmi (psalmodierea)  este de a cânta „cu spiritul și cu înțelepciune „, psalmodierea este de fapt (tradus din greaca) muzica corală .  

Tobele nu au fost folosite de evreii din vremea Vechiului Testament in lacasul de cult , Sinagoga ci numai in serebarile laico-religioase precum sarbatoarea corturilor  care se desfasurau in aer liber si unde acompaniau dansul.

  Comentariu la Psalmul 149 de Metthew  Henry.   

Dacă se foloseşte referințele din Vechiul Testament ca suport pentru tobe în închinare, atunci trebuie să includă, de asemenea  dansul în închinare – aceste două lucruri sunt asociate împreună în Vechiul Testament (Ps. 149:3; 150:4).     

Cel puțin in momentul de faţa , din fericire, doar ciţiva susţinatori ai tobelor în închinare sunt dispuși să includă, de asemenea, dansul în închinarea publică. Cu toate acestea, în cazul în care oamenii continuă să permită culturii de a decide ceea ce este potrivit pentru închinare, capacitatea și dorința de a adera la principiile biblice și reglementărilor în închinare (și alte aspecte ale vieții) vor dispărea .Chiar si aversiunea față de dans  în închinarea publică va fi eliminată din discernământul spiritual al celor care concep închinarea  și cei care participa la închinare….

C. Alte instrumente enumerate în pasajul din Psalmi.   De ce susţinatorii tobelor nu folosesc si alte instrumentele menţionate in pasajul respectiv precum harfele ?     

Raspuns : Pentru că folosirea tobelor (si asocierea stilurilor muzicale din lume) este o pasiune populară , la modă .     

Este întrebuintarea curentă a tobelor o încercare de a urma ce este descris in Vechiul Testament ?      

Răspuns: Susţinatorii tobelor copiază lumea (cultura de azi)  nu obiceiurile din Vechiul Testament.

D.   Practica Bisericii Crestine istorice ,nu a inclus tobele.    Biserica creştină dea lungul istoriei , a arătat o preocupare deosebită  referitor la stilul de muzica folosit în închinare (serviciul religios).   

  Instrumentele folosite de către lumea seculară au fost introduse în  creştinsm  la inceputul secolului XX în mare măsură prin  Mc Pherson apoi prin alţi  practicanti  penticostali/carismatici. Dumnezeu este foarte selectiv în ceea ce El acceptă ca închinare.(De exemplu, a se vedea Legea Mozaica pentru închinarea publică.)  

  Dumnezeu a ucis doi fii ai lui Aaron (preoți aaronici), deoarece acestia au fost creativi în închinarea lor, în loc sa fie ascultători de instrucțiunile lui Dumnezeu (Levitic 10:1- )

 Închinarea trebuie să fie în adevăr și spirit (duh) prin închinători adevărați.

” Dumnezeu este Duh, și cine se închină Lui trebuie să se închine în duh și în adevăr „Ioan 4:23-24.          

Închinarea trebuie să fie acceptabilă pentru Dumnezeu – sfânt și fără a se conforma (asemăna)  cu lumea.  

 Vă îndemn, dar fraților, pentru îndurarea lui Dumnezeu, să aduceți trupurile voastre ca o jertfă vie, sfântă, plăcută lui Dumnezeu, aceasta va fi din partea voastra o slujba duhovniceasca . Sa nu vă potriviți chipului veacului acestuia., Ci să vă prefaceți prin înnoirea minții voastre, ca să puteți deosebi bine voia lui Dumnezeu este, ca ceea ce este bun, plăcută și desăvârșită.

Romani 12:1 -2 Nu orice exista, este  neapărat  de la Dumnezeu. 

Muzica nu este neutra din punct de vedere moral . Dumnezeu nu este cauza răului. Astfel, existența a ceva (fie obiecte, acțiuni, sau idei) nu înseamnă neapărat că este creat de Dumnezeu.  

Există diverși factori, în muzică, care o pot face din fiecare piesă , bun sau rău – din  punct de vedere moral . Astfel, muzica poate fi imorală.               

Tobele diminuează (depreciază) adevărata închinare.      

Tobele  nu însoțesc cuvintele și melodia cântecului. Ele nu completează sau inbunataţesc natura spirituală a închinarii.        Tobele vorbesc trupului și stimuleaza mişcarile si funcțiile corpului.

Tobele au un afect asupra oamenilor dumineca dimineaţa în clădirea bisericii diferit  decât  într-o sală de dans  ,bar, sau într-o sală de concert ,sâmbăta noaptea ? Nu

Care portiuni ale corpului sunt adesea “focar” de miscare pentru o persoana care dansează pe o muzică condusă predominant de ritm ?   (Picioarele)

Tobele concureează  și interferează cu închinarea în adevăr și în duh”, deoarece ele nu vorbesc  minţii sau spiritului.   

       Tobele ofensează pe  unii credincioși sinceri care doresc să se închine lui Dumnezeu în duh si in adevăr .

LD Hammons  Acest articol poate fi copiat în mod gratuit si distribuit gratuit în cazul în care este copiat în întregime (fără editare), împreună cu prezenta comunicare – inclusiv numele autorului si privind drepturile de autor.

:crucialchoices.com/Site2Table/EnglishSite/BelieverPages/DrumsTbl.htm

..