duminică, 21 mai 2023

"Dreapta credință" de pe Calea Lată

 



In primul rand doresc sa  precizez ca m-am nascut si am crescut intr-o familie de ortodocsi , deci nu am nimic impotriva Bisericii Ortodoxe, o consider o biserica crestina traditionala, seculara ca multe altele. Insa ca unul care dupa varsta majoratului am inceput sa studiez Scriptura am costatat ca ceea ce scrie in Cuvantulul lui Dumnezeu difera total de forma de crestinism practicata in Biserica Ortodoxa. 
Ulterior dupa ce am ajuns sa cunosc si istoria crestinismului, cea adevara nu cea cosmetizata si adaptata doctrinei BOR, am constatat ca ceea ce spune propaganda dogmatica a biseicii "stramosesti " cum ca aceasta biserica  a aparut in primul secol si a pastrat totul neschimbat pana in prezent este pura inventie nimic adevarat in aceasta teorie. Din pacate sunt exrem de  multi credinciosi ortodocsi creduli care cred tot ce li se spune , fara sa cerceteze nimic din surse independente.
Cred si accepta orice pentru ca religia ortodoxa este extrem de convenabila lor, fiind o religie libertina , iti permite sa faci orice, sa traiesti in libertinaj , cum iti place (biblia o numeste Calea lata ) si in plus iti promte ca te baga si in rai. Si iti explica "mecanismul" cum  preotii ortodocsi sunt "unsi" prin succesiune apostolica sa deslege de orice pacat, si daca te spovedesti la preot acesta te desleaga de pacate si daca mai faci si ceva fapte bune, de milostenie ai raiul asigurat. Total in afara Scripturii. Dupa modelul acesta adaptat sistemului lumesc  poti sa traiesti toata viata in cele mai negre pacate si in final te spovedesti, preotul te desleaga si gata esti crestin si nu orice fel de crestin ci "drept credincios". Se face mult caz de cuvantul  grecesc ortodoxie care in traducere in limba romana inseamna credinta dreapta (dupa normele cultului din care faci parte) dar este o  expresie inselatoare.
Multi religiosi folosesc aceasta expresie cu referire la ceea ce ei cinsidera "ortodoxie" spre exemplu evreii ultra religiosi poarta numele de ultra-ortodocsi desi nu au nimic in comun cu crestinismul dimpotriva sunt anti crestini. 

 Când și cum a a apărut Biserica Ortodoxă 

Preotii ortodocsi pretind ca poarta acest nume pentru ca se trag din apostoli si in consecinta ei detin credinta drepta.... 
O minciuna strigatoare la cer, ar spune un istoric al crestinismului, Biserica Ortodoxa si-a luat acest nume (oficial) in anul 1054 cand Bisericile din Rasarit s-au separat de Biserica Catolica din care au facut parte pana la Marea Schisma. Biserica oficiala a  Imperiului Roman a aparut la randul ei in vremea imparatului Constantin. Atunci din secolul IV sa cristalizat si dogma Bisericii oficiale odata cu  Sinoadele Ecumenice initiate de Constantin, care au introdus doctrine noi cultul sfintilor, al Mariei, moastelor etc.
 Sună a basme de adormit copii că au apărut în primul secol și nimic nu sa schimbat, să fim serioși, atunci  atâtea sinoade ecumenice ce au făcut ? 

                                                   
Icoana reprezentand Al doilea conciliu de la Niceea  a fost cel de-al VII-lea conciliu (sinod) ecumenic și a avut loc în anul 787. Acest conciliu fost convocat de împărăteasa Irina Ateniana, ferventa iconofila care a acționat ca regentă în numele fiului ei Constantin al VI-lea, pe atunci minor , acest conciliu a decis reistaurarea cultului icoanelor  interzis la conciile precedente. 

  Ortodoxie in termenii doctrinei ortodoxe reprezinta cultul icoanelor, Mariei, sfintilor, pe cand Credinta Dreapta in termenii Noului Testament inseamna invatatura lui Hristos si al apostolilor (desi nu exista expresia "credinta dreapta" in Noul Testament).

Biserica Ortodoxă  are ca fundament doctrinar hotărârile sinoadelor ecumenice prezidate de împarații din vremea respectiva (secolele IV, V, VI)  la care se adaugă învațaturile părinților bisericești din acea perioadă în proporție de 60 % și  40%  Sfânta Scriptură care conține exclusiv învațătura lui Hristos și al apostolilor din primul secol. 



Un alt argument al ortodocsilor dogmatici este  ca "Sfanta lumina" de la Pasti este semnul ca BO detine "credinta cea adevarata" . Presupunand ca miracolul este real , de ce ar face Dumnezeu o astfel de minune ? Pentru a-si arata puterea , prezenta , pentru a-L revela, redescoperii omenirii pe Isus  Hristos care a inviat din morti la Ierusalim in urma cu 2000 de ani. Acest miracol ar putea fi o marturie pentru evrei si  necrestini  pentru al descoperii pe Hristos.. Faptul ca se intampla in urma rugaciunilor  unui episcop ortodox este mai putin important (cu exceptia faptului ca el detine o rugaciune speciala - in acest caz rugaciunea conteaza mai mult decat cine o rosteste). 
Pe de alta parte poate indica ca Dumnezeu nu ia lepadat pe ortodocsi cum si-au imaginat unii protestanti, dimpotriva , desi  practica idolatria de secole, din perspectiva protestanta. Lumina indica catre Hristos si nu catre un cult religios. Daca va aparea vreodata o minune asemanatoare la catedrala ortodoxa din Bucuresti atunci am puteao lega de BOR altfel categoric nu.
                                           

        
Nu, ortodoxia nu este dreapta credinta in modul exclusivist in care il proclamati, oricat s-ar agita adepti fanatici ai institutiei cu acealasi nume , este un cult care are un nume "ortodox" pe care singură și la atribuit  si atat. Credinta dreapta este aceea care are Scriptura ca fundament al doctrinei in proportie de 100% nu mai putin, care include tot ce au spus Hristos si apostolii in primul secol. In rest este doar propaganda care are radacine adanci in cultura romaneasca dar nu este fundamentata pe Cuvantul lui Dumnezeu ci pe traditii si hotarari sinodale aparute mult dupa disparitia apostolilor. 
Sa imparti lumea in Biserica Ortodoxa versus  "secte eretice"  este o dovada de prostie si habotnicism dus la extrem. Statistic  chiar daca in Romania, Biserica Ortodoxa este majoritara, pe plan mondial bisericile ortodoxe sunt in minoritate . In procente ortodocsii rasariteni sunt 9,4% din totalul crestinilor  din lume , impreuna cu ortodocsii orientali (pe care cei rasariteni nu-i recunosc) reprezinta 11,9%  conform Pew Research si Wikipedia.
                                                    



                              



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu