marți, 2 mai 2023

Un titlu halucinant "Ecumenismul este de la Diavol "

 


Recent a aparut un articol pe saitul ortodox basarabean (putinist) www.aparatorul.md cunoscut pentru atitudinea  sa nationalista si extremista cu un titlul halucinant  "Ecumenismul este de la diavol".
 Asa sa fie oare ?  cu siguranta de la diavol sunt atitudinile de ura, aroganta, mandrie si de ce nu, spiritul de rautate si dispret al acestor  saituri care promoveaza astfel de concepte profund necrestine.
Razboiul  declarat ecumenismului  este promovat in primul rand de cei care promoveaza o religie nationala  sau nationalista. Miscarea Legionara  a fost interzisa in Romania legal dar ea nu a disparut sa disimulat in tot felul de organizatii nou infiintate , in multe din acestea fiind implicati preoti cu pozitii inalte in BOR. 
                                 
    O ramura importanta din BOR care este in crestere in prezent promoveaza nationalismul religios care leaga poporul unei tari de religia majoritara.  Acestia pretind ca Biserica Ortodoxa  este unica biserica adevarata , celelalte sunt eretice de aceea BOR nu poate avea comuniune cu ele, o conceptie fantezista si aroganta.

 Ce inseamna de fapt ecumenismul conform DEX ?  

"Mișcare de refacere a unității universale a Bisericilor creștine, cu respectarea autonomiei lor, pe calea acordurilor și a dialogului teologic". Nu pare deloc diabolica aceasta definitie, dimpotriva.
 Ecumenismul practic inseamna in primul rand dialog, contacte intre confesiuni care apartin aceleiasi religii cu scopul de a elimina neintelegerile si tensiunile dintre ele .  
  Aceasta inseamnand intalniri pe diverse teme de discutie, adunari de rugaciune in comun (prima imagine) , manifestari de genul Marsul Invierii care se desfasoara in fiecare an la Timisoara de Pasti cu participarea tuturor cultelor crestine din oras . 
                                           


Ce ne spune insa Sf. Scriptura despre idealurile ecumenismului sunt de la Dumnezeu sau nu ? 

 Noul Testament de la un cap la altul indeamna la dragoste si unitate intre crestini .

Eu le-am dat slava pe care Mi-ai dat‑o Tu, pentru ca ei să fie una, cum şi Noi suntem una, Eu în ei şi Tu în Mine; pentru ca ei să fie în chip desăvârşit una, ca să cunoască lumea că Tu M‑ai trimis şi că I‑ai iubit cum M‑ai iubit pe mine. (Ioan 17:22–23)

Faceţi-mi bucuria deplină şi aveţi o simţire, o dragoste, un suflet şi un gând! (Filipeni 2:2)

Vă dau o poruncă nouă: să vă iubiţi unii pe alţii! Aşa cum v-am iubit Eu, tot aşa să vă iubiţi şi voi unii pe alţii.  Prin aceasta vor cunoaşte toţi că sunteţi ucenicii Mei, dacă veţi avea dragoste unii pentru alţii.

Aici Hristos se refera ca crestinii din vremea Sa , care erau evrei convertiti la credinta in Hristos. Dar implicit versetul este aplicabil tuturor crestinilor din toate timpurile.
Cei care pretind ca expresia  "Biserica Mea"  din Scriptura se refera la Biserica Ortodoxa comit o mare eroare, nicaieri in Noul Testament nu este mentionat  expresia "Biserica Ortodoxa" in versiunea originala. (Ce au inflorit preotii care au tradus biblia ortodoxa este o alta poveste).
In primul secol nu aparusera inca cultele , iar biserica din primul secol purta numele simplu de Biserica Crestina (primara).  Ce sa intamplat dupa legalizarea crestinismului din vremea imparatului Constantin este o alta poveste si o alta etapa in evolutia bisericii crestine . 

  Revenind la subiect ecumenismul poate fi initiativa benefica atata timp cat se respecta doctrina fiecaruia cult, fara se se puna in discutie unificarea tuturor cultelor un lucru imposibil. Cazul bisericii ortodoxe vs. biserica catolica care au format o singura biserica  din vremea lui Constantin pana la schizma din 1054 este o alta situatie particulara ce priveste cele doua confesiuni. 
Conditia acceptarii ecumenismului este ca acesta sa fie numai intre cultele crestine recunoscute si in nici un caz sa nu implice alte religii necrestine, cum a procedat Papa Francisc care sa intalnit cu musulmani, budisti, hindusi, asta este intradevar  o erezie cumplita si un pacat.
     Pe de alta parte si ceea ce declara o parte din clerul BOR si mirenii care -i urmeaza  ca BOR este singura biserica crestina este o erezie la fel de mare, si o ofensa adusa crestinismului . 



                        

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu