luni, 21 august 2023

Care este deosebirea între muzica creștină nouă și "muzica creștină contemporană " ?

 


Sunt muți neoprotestanți care sunt  tentați  să considere ca  muzica creștină contemporană (MCC) se referă la muzica nouă, aparută în ultimii ani în mediul np, doar că nu toată muzica apărută recent poate fi încadrată la MCC.

 Conform definției acceptată la nivel internațional Muzica Creștină Contemporană (Contemporary Christian Music) este stilul de muzică apărut prin anii 1965 -70 în SUA inspirat din  muzica laică (lumească) pop, rock, rap, blues, etc. la care s-au adaptat versuri religioase, un exemplu de astfel de combinație fiind muzica hillsong. 

"Închinarea"  contemporană  Contemporary Worship  este pe muzica de inspirație  pop, rock sau muzica carismatică americană, ritmul dat de tobe și chitări electrice joaca un rol primordial într-o astfel de "închinare". Scena într-o "biserică" de acest tip are la loc vizibil bateria de tobe (deseori  într-o cușcă de plastic) , chitări electrice , eventual lumini colorate și trupa de soliști care vor interpreta o muzica care te poate duce într-o stare de extaz mistic, euforie. Imaginea de mai sus de la "Biserica Profides"  poate fi un exemplu în acest sens.

 Alte biserici cunoscute care practică  "inchinare" prin muzica contemporană sunt Harvest , Vox Domini, BBSO, Ekklesia Arad , Via Cluj, etc. acestea pot fi încadrate de către uniii  mai  traditionaliști  la  categoria "cluburi creștine", depinde de cât de conservator sau modernist ești. Dintre interpreții cunoscuți care interpretează MCC pot fi menționați  Adi Gliga (muzica pop) , Tabară 477, Not an idol, pop, rock).etc.

 În altă ordine de idei, există muzica creștina nouă creiata în utimii ani în mediul neoprotestant, aceasta este numită la modul generic muzică creștină. Unele sunt cu adevărat originale precum muzica interpretată de Mariana Someșan, Miriam S. Niculcea, Deea, Surorile Grab, Amalia Decean,  Surorile Gorgan etc. Acest gen de muzică nu se încadrează la stilul  "muzică creștină contemporană" . Deși unele piese muzicale fiind realizate cu colaborarea unui studiou de înregistrări , aceștia folosesc  diferite instrumente și ritmuri generate de aparatele lor, care uneori  se înspiră din muzica lumii , dovedindu-și limitele. Muzica nouă oscilează între muzica tradițională și MCC , deși tot mai mute piese muzicale au la bază ritmul dat de instrumentele de percuție ce le aduce mai aproape de muzica lumii.

Există și piese muzicale din repertoriul nou care se inspiră 100% din  muzica populară, lautărească  sau manele, asta se întamplă mai ales la penticostali. Acest gen de muzică nu se încadrează nici la  MCC -ul de inspirație occidentală  dar nici la muzica creștină autentică, este un ghiveci  folclorico-penticostal, datorat degrigoladei dogmatice din unele comunitați penticostale , care nu înțeleg separarea de lume.

La fel ca cei ce  adoră  MCC.

Personal m-am convertit la 21 de ani venind din mediul ortodox nu mi-a fost ușor să mă acomodez cu biserica neoprotestantă fiind obșnuit cu muzica pop, rock din lume, dar treptat m-am obișnuit cu imnurile creștine și în timp m-am atașat de ele.  Când a apărut prima trupă de americani cu muzică contemporană într-o biserică baptistă din Romania am fost surprins, chiar șocat de acel mod de "închinare" pe care l-am considerat de la început lumesc și nefiresc într-o biserică de pocaiți. Dar creștinii lumești l-au acceptat repede și așa sa ajuns și la noi cu moda MCC , asta și datorită disprețului pe care unii neoprotestanți îl arată pentru istoria Bisericii . Biserica creștină  timp de 2000 de ani a respins folosirea  stilurile muzicale  lumești în lacașul de cult.

                                            CCM vs. Traditional -video 



.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu