joi, 17 august 2023

RVE Timisoara despre - Muzica în închinarea bisericii



Din punctul de vedere a celor de la RVE  toate stilurile sunt bune, ei trasmit de toate nu vad diferenta .  Invitat la emisiune pastorul Samy Tutac  intelege ca exista opinii diferite justificate, pe de alta parte afirma ca in biserica pe care o pastoreste se incearca sa se faca un "combinatie" promovand toate stilurile inclusiv  muzica crestina contemporana.
Pentru cei care au deja o viziune clara, documentata a problemei, nu impresioneaza cu nimic  pledoaria pastorului Samy  pentru un "ghiveci" de stiluri pentru ca e tipica celor care predica perpetua modernizare si adaptare la cele lumesti a bisericii. Dar ce este rau in  MCC ?
 Multi nu inteleg corect considerand ca asa se numeste muzica noua , dar ce inseamna de fapt aceasta expresie "Muzica Crestina   Contemporana" (MCC) ?   termenul este preluat din limba engleza care in original este Contemporay Christian Music un stil muzical aparut prin anii 1965-1970 in SUA . Acest gen muzical este o combinatie de stiluri avand la baza muzica pop, rock la care se adaugat stilurile rap, jazz, blues, gospel si hilsong. 
In Romania bisericile moderniste care practica  muzica crestina contemporana folosesc in principal muzica pop, hilsong, mai rar pop- rock, chitarile electrice si bateria de tobe sunt nelipsite din acest gen de muzica. Desi este  intradevar preferata de tinerii np in locul muzicii traditionale acest stil de muzica menita sa creieze euforie, extaz, are radacini in miscarea hippy "increstinata" a anilor '70  care au combinat muzica lumii cu versuri religioase. Una din piesele lor de succes din acei ani fiind "Jesus Christ superstar ", vorbesc despre Hristos dar nu despre pocainta. Iubitorii acestui stil muzical nu sunt pocaiti autentici dupa Scripturi , crestinii aposolici nu au practicat asa ceva- este doar o alta forma de crestinism lumesc dar de marca protestanta. Desi este invocata de cei de la RVE muzica din cer nu seamana deloc cu "muzica contemporana" de pe Pamant , exista suficiente dovezi (marturii) in acest sens. In privinta spectacolului pastorul Samy are dreptate se poate face spectacol si cu corurile, fanfarele etc. cantarea comuna ar trebui sa fie baza inchinarii prin muzica  , doar ca cel mai mare spectacol se face tocmai cu aceasta muzica "contemporana".




                        

                                                                  


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu