Adepții exaltați ai Bisericii Ortodoxe pretind că biserica lor a apărut în primul secol în timp ce catolicii ar fi apărut în anul 1054.
Istoria creștinismul cea reala nu cea mistificată de către preoțimea BOR spune însa altceva și anume că cele doua biserici au apărut simultan foarte probabil în perioada împaratului Constantin fiind un rezultat al sinoadelor ecumenice. Biserica s-a numit inițial Catolică adică universală și a funcționat ca biserică unică panâ în anul 1054 , aceasta mai fiind numită Biserica soborninească adică alcătuită în urma hotarârilor sinoadelor ecumenice.
Un sait catolic italian Wikipedia scrie urmatoarele:
„Putem spune ca nașterea Ortodoxiei , în sens general a avut loc în jurul secolului al IV-lea , când creștinismul începe să se îndepărteze de paradigma iudeo-creștină și începe să țină primele concilii .
Din secolul al IV-lea al creștinismului , când Biserica a fost numită „catolică” în crezul niceno-constantinopolitan și în actele oficiale ale împăraților romani (vezi Edictul din Tesalonic ), termenul „ortodoxie” a intrat și în vocabularul creștin (a fost găsit in scrierile lui Eusebiu din Cezareea , ale lui Iulius I , ale lui Atanasie din Alexandria , ale lui Vasile cel Mare și în secolul al V-lea în actele Sinodului din Efes și Sinodului de la Calcedon ) .
Termenul „ ortodoxie ” devine frecvent utilizat pentru a indica cu precizie Biserica Ortodoxă numai începând cu schisma orientală din 1054 , pentru a o deosebi de Biserica Catolică.”
Sursa citatului : it.m.wikipedia.org/wiki/Chiesa_ortodossa?
În ce privește Biserica înființată de Hristos și de apostoli în primul secol acesta a fost Biserica Apostolică care nu aparținea nici unui rit cunoscut astăzi catolic sau ortodox , avea ca doctrină unică învățătura lui Hristos și a apostolilor.
Aceasta avea să sufere trasformări radicale dupa secolele II, III ajungându-se în timp să fie metamorfozata in biserica catolica care ulterior s-a rupt in mai multe ramuri dupa cum se poate observa in imaginea de mai sus.
.
.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu