vineri, 30 august 2024

Inchinarea falsă vs. închinarea adevărată

 



Am avut recent placerea sa dialoghez cu un credicios carismatic privitor la inchinarea moderna , acesta sustinea ideea ca nu exista genuri muzicale sau instrumente care sa nu poata fi folosite in biserica . Ca argument mi-a dat ce altceva decat exemplul unui Psalm care indemna la folosirea tuturor instrumentelor si dansului pentru lauda Domnului. Cu cata usurinta sar adeptii inchinarii "contemporane" peste 2000 de ani de crestinism si peste Noul Testament ca sa isi gasesca argumente intr-o carte scrisa cu o mie de ani inainte de Hristos. 

Este un fapt cunoscut si dovedit  ca Bisericile traditionale reprezentate de cler s-au indepartat dramatic de Scriptura si si-au croit o forma de crestinsim propriu cu multe adaugiri de dogme nescripturale  , dar totusi Biserica crestina nu a disparut cu totul dupa moartea apostolilor si nu totul a fost gresit in Biserica care a continuat sa existe timp de milenii. Au existat si invataturi corecte in Biserica seculara una din acestea fiind regula care interzicea ca  lacasul de cult sa se transforme intr-o sala de spectacole si ca muzica laica sa patrunda in biserica. 

Daca nu ar fi existat aceste reguli Biserica ca loc sfânt de închinare ar fi disparut demult . 

Neoprotestantii care doresc sa-i ia pe evreii necrestini ca model inspirandu-se din anumiti psalmi (care nu se refera la inchinarea in biserica) ar trebui sa stie un lucru elementar evreilor le-a placut intodeauna distractia, dansul si asa erau si pe vremea lui David. De aceea Biserica Crestina incepand cu cea apostolica din primul secol continuand cu biserica universala nu a permis copierea modelului evreiesc precrestin in inchinarea bisericii .

                                              Sinagoga evreiasca           


Unul din episcopii celebrii care s-au opus iudaizarii crestinismului a fost Ioan Gura de aur , care a dat si legi bisericesti in acest sens , el a afirmat printre altele "Iudaismul este o tulburare grava a gandirii si comportamentului " . Chiar daca unora li s-ar parea prea dura aceasta caracterizare , actiunile  acestuia ca episcop al Constantinopului s-au dovedit a fi benefice in apararea crestinismului  de iudaizatori . 

               Adevărata închinare în duh și adevăr - video (scurt) 

                                                   


                   

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu