vineri, 30 august 2024

Inchinarea falsă vs. închinarea adevărată

 



Am avut recent placerea sa dialoghez cu un credicios carismatic privitor la inchinarea moderna , acesta sustinea ideea ca nu exista genuri muzicale sau instrumente care sa nu poata fi folosite in biserica . Ca argument mi-a dat ce altceva decat exemplul unui Psalm care indemna la folosirea tuturor instrumentelor si dansului pentru lauda Domnului. Cu cata usurinta sar adeptii inchinarii "contemporane" peste 2000 de ani de crestinism si peste Noul Testament ca sa isi gasesca argumente intr-o carte scrisa cu o mie de ani inainte de Hristos. 

Este un fapt cunoscut si dovedit  ca Bisericile traditionale reprezentate de cler s-au indepartat dramatic de Scriptura si si-au croit o forma de crestinsim propriu cu multe adaugiri de dogme nescripturale  , dar totusi Biserica crestina nu a disparut cu totul dupa moartea apostolilor si nu totul a fost gresit in Biserica care a continuat sa existe timp de milenii. Au existat si invataturi corecte in Biserica seculara una din acestea fiind regula care interzicea ca  lacasul de cult sa se transforme intr-o sala de spectacole si ca muzica laica sa patrunda in biserica. 

Daca nu ar fi existat aceste reguli Biserica ca loc sfânt de închinare ar fi disparut demult . 

Neoprotestantii care doresc sa-i ia pe evreii necrestini ca model inspirandu-se din anumiti psalmi (care nu se refera la inchinarea in biserica) ar trebui sa stie un lucru elementar evreilor le-a placut intodeauna distractia, dansul si asa erau si pe vremea lui David. De aceea Biserica Crestina incepand cu cea apostolica din primul secol continuand cu biserica universala nu a permis copierea modelului evreiesc precrestin in inchinarea bisericii .

                                              Sinagoga evreiasca           


Unul din episcopii celebrii care s-au opus iudaizarii crestinismului a fost Ioan Gura de aur , care a dat si legi bisericesti in acest sens , el a afirmat printre altele "Iudaismul este o tulburare grava a gandirii si comportamentului " . Chiar daca unora li s-ar parea prea dura aceasta caracterizare , actiunile  acestuia ca episcop al Constantinopului s-au dovedit a fi benefice in apararea crestinismului  de iudaizatori . 

               Adevărata închinare în duh și adevăr - video (scurt) 

                                                   


                   

vineri, 23 august 2024

Pocăiții cu numele - pocăiții lu pește

 


Pocainta nu se limiteaza la apartenenta la un cult neoprotestant sau alta  confesiune. In principiu pocaitii sunt cei care au iesit din lume si si-au dedicat viata lui Hristos , asta nu echivaleaza cu insusirea unei doctrine protestante gen justificare prin credinta. Multi neoprotestanti se ascund in spatele acesei doctrine si spun " eu sunt mantuit prin credinta si nu prin fapte, faptele nu conteaza". 

Sunt biserici neoprotestante unde trece anul si nu se predica odata din Epistolele lui Iacov,  predicatorii din acele biserici sunt pocaiti doar cu numele si roadele se vad la enoriasii lor.

Un crestin pocait cu adevarat iubeste Scriptura, Noul Testament in intregime nu doar versetute preferate si altele ignorate. Un pocait adevarat are pe langa credinta si fapte si dragoste pentru semeni.

                                                              


Pocaitu lu Peste 

Am avut recent o experienta șocantă cu un fals pocait, am apelat zilele trecute la un taxi pentru ca aveam o problema la picior nu putem merge pe jos la spital. Cand am ajuns la destinatie "ceasul " taximetrului arata o valoare dar soferul a cerut aproape dublul sumei, motivand ca atat este cursa minima. Exista acest obicei la taximetristi in acest oras sa ceara o suma de bani fixata de ei dupa bunul plac pe care o numesc taxa minima. Primaria nu o recunoaste si atunci cand am discutat cu primarul despre acest subiect mi-a spus ca orice este in afara sumei aratate de aparatul de taxat este ilegal.

 Cand i-am spus soferului ca-i ofer cat arata ceasul sa enervat , a zis  sa cobor din masina si niciodata sa nu mai apelez la el. Ceea ce ma intrigat insa a fost faptul ca tanarul sofer a avut tot timpul radioul pornit pe Vocea Evangheliei, deci era neoprotestant . El asculta un post al pocaitilor dar se comporta ca lumea , nici o deosebire intre unii si altii , aceiasi lacomie de bani, incorectitudine, mitocanie .

 Si ce e mai trist nu este un caz izolat sunt multi , poate jumatate sau poate chiar majoritatea dintre neoprotestanti care se comporta in acest mod, pocaiti doar cu numele. Liderii ar face bine sa ia seama , desi in ultima vreme au aparut tot felul de "biserici cluburi" de la care nu prea ne putem astepta la nimic bun.







miercuri, 14 august 2024

Fraților Prin Închinarea Modernă Ați Băgat Lumea In Biserică-Cristian Ionescu Predica 2024



Pastorul Cristian Ionescu predică într-o biserica  penticostală  din România  despre închinare în biserică într-o manieră conservatoare dar după normele din SUA . Printre altele îi învață pe penticostali  că nu există genuri muzicale nepotrivite pentru biserică și că nu există instrumente neacceptabile pentru biserica că doar în biblie toate sunt menționate. Din păcate pastorul penticostal nu realizează că versetele din biblie care incurajează întrebuițarea tuturor instrumentelor și al dansului sunt din Vechiul Testament scrise cu o mie de ani înainte de Hristos și nu se referă la biserică . Cum să  îți permiți să  ignori 2000 de ani de creștinism care a respins  ideea de lăcaș de cult care arată a sală de spectacol cu tobe și saxofoane sau orice distrează lumea și să îți cauți argumente în obiceiuri evreiești precreștine. Să nu știe pastorul Ionescu că în Romania înainte de 1990 -1995 tobele erau interzise în bisericile neoprotestante fiind considerate nepotruvite pentru o biserică și acum vine cu cultura americană a bisericilor club și spune un neadevăr  afirmând că nu existe instrumente nepotrivite pentru binserică, înseamnă că nu știi ce este aceea biserică creștină. https://muzicacrestinanet.wordpress.com/tobele/



 

vineri, 9 august 2024

Ce cred catolicii despre ortodocși când au apărut ca biserică sub actualul nume?

 


Adepții exaltați ai Bisericii Ortodoxe pretind că biserica lor a apărut în primul secol în timp ce catolicii ar fi apărut în anul 1054.

Istoria creștinismul cea reala nu cea mistificată de către preoțimea BOR spune însa altceva și anume că cele doua biserici au apărut simultan foarte probabil în perioada împaratului Constantin fiind un rezultat al sinoadelor ecumenice. Biserica s-a numit inițial Catolică adică universală și a funcționat ca biserică unică panâ în anul 1054 , aceasta mai fiind numită Biserica soborninească adică alcătuită în urma hotarârilor sinoadelor ecumenice. 

Un sait catolic italian Wikipedia scrie urmatoarele:

  „Putem spune ca nașterea Ortodoxiei , în sens general a avut loc în jurul secolului al IV-lea , când creștinismul începe să se îndepărteze de paradigma iudeo-creștină și începe să țină primele concilii .

Din secolul al IV-lea al creștinismului , când Biserica a fost numită „catolică” în crezul niceno-constantinopolitan și în actele oficiale ale împăraților romani (vezi Edictul din Tesalonic ), termenul „ortodoxie” a intrat și în vocabularul creștin (a fost găsit in scrierile lui Eusebiu din Cezareea , ale lui Iulius I , ale lui Atanasie din Alexandria , ale lui Vasile cel Mare și în secolul al V-lea în actele Sinodului din Efes și Sinodului de la Calcedon ) .
Termenul „ ortodoxie ” devine frecvent utilizat pentru a indica cu precizie Biserica Ortodoxă numai începând cu schisma orientală din 1054 , pentru a o deosebi de Biserica Catolică.” 

 Sursa citatului : it.m.wikipedia.org/wiki/Chiesa_ortodossa?

 În ce privește Biserica înființată de Hristos și de apostoli în primul secol acesta a fost Biserica Apostolică care nu aparținea nici unui rit cunoscut astăzi catolic sau ortodox , avea ca doctrină unică învățătura lui Hristos și a apostolilor. 

Aceasta avea să sufere trasformări radicale dupa secolele II, III ajungându-se în timp să fie metamorfozata in biserica catolica care ulterior s-a rupt in mai multe ramuri dupa cum se poate observa in imaginea de mai sus.


.

.