vineri, 3 mai 2024

Ce fel de Biserică creștină au inființat apostolii în primul secol ?


  Singurul document recunoscut ca autentic și cu autoritate care vorbește despre înființarea Bisericii Creștine de către apostolii Domnului în anul 33 este Sf. Scriptură respectiv Noul Testament.

În Noul Testament se vorbește de inființarea Bisericii lui Hristos, dar nu se menționează nici un nume de cult din prezent nici Biserica  Ortodoxă nici cea  Catolică  nu este menționată în Scriptură. De ce ? pentru că în primul secol nu exista o doctrină sau rit ortodox sau catolic, acestea sunt realități dovedite.

Când și cum a apărut ortodoxia ?

O definție simplă dar destul de clară pe care o găsim și pe internet despre ortodoxie:

 "Ortodoxia în creștinism se referă la acceptarea doctrinelor definite de diferite crezuri și consilii ecumenice din Antichitate." 

Astfel când la Conciliul de la Niceea din anul 325 convocat de Imparatul Constantin s-a stabilit că  doctrina lui Arius este greșita și cea a lui Atanasie este corectă deci Hristos are aceiași natură și substanță cu Dumnezeu Tatăl această învățătură  s-a numit ortodoxie, iar cei care au adoptat-o s-au numit ortodocși. Această practică a continuat  astfel cam toate hotărârile sinoadelor ecumenice  care au urmat au dat naștere unor dogme numite ortodoxe sau ortodoxie, cei care nu le acceptau erau numiți "eretici".

 Erau considerați eretici in raport cu ce, cu  Scriptura ? nu erau eretici în raport cu hotărârile episcopiilor. În această periodă Biserica reprezentată de cler a dobândit autoritatea totala , Scriptura a devenit doar o anexă care putea fi interpretată numai de Biserica  oficială prin cler. 

Astfel treptat Biserica din Răsărit și-a luat numele de Biserica Ortodoxă deși Biserica Sobornicească ( a cărei dogmă era bazată pe hotărârile Sinoadelor) în  ansamblu era numită Catolică adică universală până la schisma din anul 1054.

Deci dogma Bisericii Ortodoxe e "dreaptă" în raport cu hotărârile Sinoadelor ecumenice din secolele IV-VII exclusiv, deci nu că divinitatea a fi numit-o "dreapta credință" cum iși imaginează unii ortodocși naivi. 

Denumirea de "ortodoxie" nu e picată din cer ci e o creație a oamenilor în sutană.

Saitul italian it.m.wikipedia.org/wiki/ scrie despre Biserica ortodoxă (valabil in parte și pentru cea catolică) :

„Putem spune ca nașterea Ortodoxiei , în sens general a avut loc în jurul secolului al IV-lea , când creștinismul începe să se îndepărteze de paradigma iudeo-creștină și începe să țină primele concilii .
Din secolul al IV-lea al creștinismului , când Biserica a fost numită „catolică” în crezul niceno-constantinopolitan și în actele oficiale ale împăraților romani (vezi Edictul din Tesalonic ), termenul „ortodoxie” a intrat și în vocabularul creștin (a fost găsit in scrierile lui Eusebiu din Cezareea , ale lui Iulius I , ale lui Atanasie din Alexandria , ale lui Vasile cel Mare și în secolul al V-lea în actele Sinodului din Efes și Sinodului de la Calcedon ) .
Termenul „ ortodoxie ” devine frecvent utilizat pentru a indica cu precizie Biserica Ortodoxă numai începând cu schisma orientală din 1054 , pentru a o deosebi de Biserica Catolică.” 

 Sursa citatului : it.m.wikipedia.org/wiki/Chiesa_ortodossa?



Biserica inființată de Hristos este formată din oamenii care și-au predat viața lui Hristos și il urmează pe El  respectând într-u totul Scriptura , care s-au pocăit , au fost nascuți din nou , aceștia sunt cei care vor moștenii Împărăția lui Dumnezeu. 

Biserica Ortodoxă în schimb editează  tone de literatura de propagandă în care creștinismul este prezentat răstălmăcit, după propriile tipare medievale. Istoria creștinismului este rescrisă, falsificată ca să pară ca ea este presupusa "Biserică" unică inființata de Hristos, toata astea sunt în contradicție cu Sfânta Scriptură care nu vorbește de un cult unic ci de o biserică vie care formează  trupul spiritual a lui Hristos.   

 

.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu