marți, 28 mai 2024

Invitație la "libertinism" religios pe malul mării

Dupa ce in  luna mai a inceput cu "Trezirea natiunii" eveniment organizat de Tony Berbece si biserica  Profides pe Arena Nationala  acum la sfarsit de luna nondenominationalii mai fac un pas pentru cucerirea Romaniei , anunta pentru  vara aceasta o conferinta nationala despre  LIBERTATE la Mamaia . 

Acest evenimet este anuntat de nimeni altul decat pastorul Cristian Barbosu de la biserica nondenominationala Harvest , cunoscut de peste 10 ani pentru lupta sa impotriva "legalismului", pentru libertatate si inchinare moderna cu muzica de orice stil inclusiv pop rock pe versuri religioase.

  Cu siguranta la aceasta conferinta la care sunt invitati neoprotestanti din toate cultele organizatorii doresc ca cat mai multi sa se alinieze la noul concept de biserica moderna. Participantii  vor fi instruiti cum sa se elibereze de toate "blocajele" traditionaliste pentru a adopta noul trend  in  "inchinarea contemporana" parte a  teologiei  neo-liberale pe care pastorul Barbosu a adus-o din SUA cu ani in urma si a implemetato in reteaua Harvest . 

Bineinteles Harvest, Vertical, Via si altii din aceasta categorie a  bisericilor moderne (identificate de multi ca cluburi religioase ) care absorb tineretul neoprotestant se inteleg de minune intre ei si isi doresc sa-i adune daca se poate pe toti tinerii pentru a forma comunitatea "inchinatorilor moderni" .

 Acesti profeti mincinosi, adepti ai crestinismului progresist isi invata adeptii ca cine nu accepta si practica asa zisa inchinare contemporana sunt "primitivi ", oameni care traiesc in secolul trecut. Daca crestinii de dinainte de 2010 anul  aparitiei sectei Harvest apoi Vertical au fost "primitivi"  atunci e O.K.  mai bine sa fim primitivi decat lumesti , inselati de Satan. 

                                        Guru" de la Harvest -Vertical             


Decean "rock creștin" creștinism lumesc 






.

duminică, 12 mai 2024

Care este Biserica Creștină adevărată cea care are o formă instituționalizată sau cea fară cult ?


In ultima perioada in special pe saiturile de socializare sunt toti mai multi care afirma ca Biserica Crestina adevarata este cea neinstitutionalizata, care nu apartine de nici un cult pentru asa ar fi fost si cea din primul secol.


  Ce este un cult 

Cultul crestin este organizatie religioasa  formata din credinciosi  care urmeaza o forma de credinta, pentru ca statul sa iti recunoasca statutul de cult trebuie sa indeplinesti o serie de conditii . Fiecare cult are o doctrina proprie prin care este interpretata Scriptura , toate cultele numite evanghelice au la baza doctrina protestanta cu "Sola Scriptura" (cele cinci Sola) la care se adauga cateva particularitati specifice cultului. 

Avantajele si dezavantajele cultului 

Existenta doctrinei asigura o interpretare unitara a Scripturii, asigurarea unui cadru organizat pentru functionarea cultului , existenta institutelor teologice care pregatesc pastori pentru pastorirea turmei lui Hristos.
Dejavantajele existentei cultului dar mai ales al doctrinei este ca doctrina poate denatura interpretarea naturala a Scripturii prin interferenta cu doctrina (care este inventata de oameni).
Cel mai concludent exemplu dintre cultele neoprotestante este cel al adventistilor unde doctrina are derapaje  grave spre legalism- exagerarea importantei sabatului, invatatura Elenei White , negarea existentei sufletului si a iadului sunt devieri nepermise de la crestinismul apostolic. 
Fie ca se accepta sau nu majoritatea cultelor sunt influentate de doctrina care le deviaza de la cuvantul curat al Scripturii.
Cateva exemple:  la baptisti doctrina luterana are o influenta importanta in interpretarea Scripturii, faptele fiind considerate de cei mai multi facultative (cu citate din VT "o haina murdara inantea Domnului") desi in Scriptura sunt considerate obligatorii (ex. Matei 25; Iacov). De asemenea doctrina cesationista este discutabila .
La penticostali exagerarea importantei darurilor spirituale care devin o norma aproape obligatorie, botezul cu Duhul Sfant , proorociile duse la extrem. 
La carismatici exagerarea darurilor spirituale duse la extrem, uneori cu derapaje grave spre ocultism, doctrina prosperitatii. 
Pe ortodocsi si catolici nu-i mai luam in considerare ca acolo Biblie este considerata mai degraba o anexa, baza doctrinei lor fiind invataturile parintilor bisericesti si sinoadelor ecumenice care sunt invataturi omenesti.  
  Sa ne aminim ca crestinismul apostolic nu continea doctrina Luterana si nici cea a Elenei White sau alti profeti , parinti bisericesti sau sinoade ecumenice. 

Biserica neafiliata unui cult - avantaje si dezavantaje 

                                                     


Faptul ca in primul secol Biserica nu era organizata institutional sub forma de  cult , nu inseamna neaparat ca acesta ar fi singurul model de biserica crestina acceptabila si care ar trebui urmat pentru eternitate.
 Adunarea crestinilor in grupuri neinstitutionalizate prezinta unele avantaje dar si dezavantaje. 
Avantajul este ca adunarile din case au cheltuieli mai mici cu intretinerea , lipsa pastorului  platit, banii adunati la colecta putand merge teoretic la cei saraci , in afara sumei necesare pentru mici cheltuieli de intretinere. Scapam de Luther si de Ellen White sau alti profeti, parinti bisericesti si sinoade ecumenice.

Dezavantajele adunarilor in case , fara cult sunt in primul rand de ordin dogmatic, lipsa unui doctrine clare duce inevitabil la interpretari divergente a scripturii.
Un caz pe care l-am cunoscut pe internet, un american fost baptist a decis sa iese din cult si sa caute o biserica care sa fie fix ca  cea apostolica din primul secol . A cunoscut alti vreo 5-6 cu idei asemanatoare lui si au incercat sa constituie o biserica fara cult identica cu cea din primul secol. La scurt timp au inceput sa apara disesiuni intre ei, fiecare avea o interpretare proprie si diferita de a celorlalti si nu dupa mult timp s-au despartit. Americanul si-a impartasit experienta pe saitul propriu impreuna cu viziunea sa despre crestinism. 
https://www.christian-history.org/sola-fide.html
Un alt dezavantaj al bisericii fara cult este farimitarea Bisericii lui Hristos intr-un numar infinit de grupuri si grupulete care la un moment dat se pot antagoniza deja existand pe ici pe colo semne de adversitate din partea celor neafiliati față de cei din culte de orice fel. 
 Alt dezavantaj este ca cei care nu sunt organizati in culte nu pot creste numeric comparativ cu cei care apartin de un cult fie el si nondenominational. Ne putem imagina cum ar arata satele si orasele lumii fara cladirile de biserici ? Adica crestini sa existe dar sa fie ascunsi in casele lor . In timp ce paganii ar avea moschei sau temple impunatoare  crestinii sa stea oarecum ascunsi  , nu ar fi deloc normal si benefic pentru crestinism ! Cladirile de biserici au fost intodeauna un simbol , o emblema a localitatilor in care au fost construite.
In concluzie nici una din variante nu e perfecta , dar judecand rational forma instutionalizata este mai viabila, cu conditia sa punem Scriptura pe prim plan si sa ignoram cat se poate doctrina cultului atunci cand ea se abate de la Scriptura. 



                                      
.





                

luni, 6 mai 2024

Adevărul despre "Lumina sfântă" de la Ierusalim - un documentar șocant !

 



Chiar dacă Paștele ortodox a trecut  subiectul  "Luminii sfinte" rămâne în actialitate  pentru că trebuie să aflăm adevărul  .

Arhimadritul grec Isodor reponsabil cu ustensile sfinte de la Sfântul mormânt a dezvaluit într-un interviu acordat unui jurnalist grec modul cum se aprinde ceia ce în mediul ortodox este  denumit "lumina sfântă". După ce mormântul este desigilat intră arhimandritul Isodor care aduce cu el o lampă din argint pe care o aprinde (cu bricheta) împreună cu altă lampă cu ulei pusă acolo mai devreme de un alt cleric apoi iese afară . Ulterior după o oră patriarhul Ierusalimului intră și el însoțit de un episcop armean  și după ce citește o rugăciune de sfințire a "luminii" aprinde un mănunchi de 33 lumânări  de la candelele aprinse aflate pe lespedea mormântului apoi iese din Biserica Sf. Mormânt și distribuie "lumina sfântă" credincioșilor aflați în față  bisericii . Arhimandritul stareț al Bisericii Sf. Mormânt afirmă ca el personal consideră ca lumina este sfânta nu pentru ca ar cobora din cer ci pentru ca a fost sfințită prin rugăciunea patriarhului. 

Oficialii Bisericii Ortodoxe și mass media ne spune însa cu totul altceva că "Lumina" coboară din cer și asta ar dovedi că Biserica Ortodoxă ar fi cea adevarată , teorie  promovată exclusiv de propaganda BO și respinsa de toate celelalte culte dar și de Scriptură.  Dar până la urmă adevărul a ieșit la iveală, cu ceva timp înainte de a se realiza acest interviu un episcop armean care slujește la biserica Sf. Mormant a făcut o declarație asemănătoare declarând ca lumina provine de la o candela aprinsă de preoți și nu coboară din cer cum pretind unii, acea mărturie a fost dată și pe posturile TV.

 Nu există nici un control corporal la intrarea în Biserica Sf. Mormânt cum circulă o legenda în mediul ortodox.

Adevărurile revelate prin aceste video-ri realizate de un jurnalist grec celebru sunt șocante pentru mulți care au fost terorizati ani la rând de propaganda BO care ne asalta cu "minunea de la Paștile ortodox când Dumnezeu ne arată care este Biserica adevărată" , divinitatea nefiind de fapt deloc implicată în această înscenare care a durat secole !!  

Niciodată în istoria omenirii nu a existat o minune pe care Dumnezeu să o facă an de an în urma unei rugăciuni , Dumnezeu nu face minuni doar să facă pe plac oamenilor.

Pentru cei care se agață de semne miraculoase cum ar fi focul care nu arde există cercetări în acest sens care spun că o flacăra obișnuită poate să nu ardă în anumite circumstanțe de temperatură și umiditate. Pe de altă parte există mărturii ale unor persoane care spun că flacăra ia ars chiar de la început, un vloger roman care a făcut recent un reportaj la Ierusalim a arătat cum flacăra de la "lumina sfântă"  i-a ars bluza, turiștii s-au "incediat" unii pe alții.

Aceste video-uri  conțin subtitrare în limba româna care trebuie  activată de la setări cautand în lista limba româna (prin auto-translator). Daca vizionați pe youtube o să apară direct traducerea în româna 

                                  Partea I-a Cum se aprinde focul

                                               


                Partea a II-a Mârturia arhimadritului care aprinde candela 

                                            


.              ..                     

                                                          


vineri, 3 mai 2024

Ce fel de Biserică creștină au inființat apostolii în primul secol ?


  Singurul document recunoscut ca autentic și cu autoritate care vorbește despre înființarea Bisericii Creștine de către apostolii Domnului în anul 33 este Sf. Scriptură respectiv Noul Testament.

În Noul Testament se vorbește de inființarea Bisericii lui Hristos, dar nu se menționează nici un nume de cult din prezent nici Biserica  Ortodoxă nici cea  Catolică  nu este menționată în Scriptură. De ce ? pentru că în primul secol nu exista o doctrină sau rit ortodox sau catolic, acestea sunt realități dovedite.

Când și cum a apărut ortodoxia ?

O definție simplă dar destul de clară pe care o găsim și pe internet despre ortodoxie:

 "Ortodoxia în creștinism se referă la acceptarea doctrinelor definite de diferite crezuri și consilii ecumenice din Antichitate." 

Astfel când la Conciliul de la Niceea din anul 325 convocat de Imparatul Constantin s-a stabilit că  doctrina lui Arius este greșita și cea a lui Atanasie este corectă deci Hristos are aceiași natură și substanță cu Dumnezeu Tatăl această învățătură  s-a numit ortodoxie, iar cei care au adoptat-o s-au numit ortodocși. Această practică a continuat  astfel cam toate hotărârile sinoadelor ecumenice  care au urmat au dat naștere unor dogme numite ortodoxe sau ortodoxie, cei care nu le acceptau erau numiți "eretici".

 Erau considerați eretici in raport cu ce, cu  Scriptura ? nu erau eretici în raport cu hotărârile episcopiilor. În această periodă Biserica reprezentată de cler a dobândit autoritatea totala , Scriptura a devenit doar o anexă care putea fi interpretată numai de Biserica  oficială prin cler. 

Astfel treptat Biserica din Răsărit și-a luat numele de Biserica Ortodoxă deși Biserica Sobornicească ( a cărei dogmă era bazată pe hotărârile Sinoadelor) în  ansamblu era numită Catolică adică universală până la schisma din anul 1054.

Deci dogma Bisericii Ortodoxe e "dreaptă" în raport cu hotărârile Sinoadelor ecumenice din secolele IV-VII exclusiv, deci nu că divinitatea a fi numit-o "dreapta credință" cum iși imaginează unii ortodocși naivi. 

Denumirea de "ortodoxie" nu e picată din cer ci e o creație a oamenilor în sutană.

Saitul italian it.m.wikipedia.org/wiki/ scrie despre Biserica ortodoxă (valabil in parte și pentru cea catolică) :

„Putem spune ca nașterea Ortodoxiei , în sens general a avut loc în jurul secolului al IV-lea , când creștinismul începe să se îndepărteze de paradigma iudeo-creștină și începe să țină primele concilii .
Din secolul al IV-lea al creștinismului , când Biserica a fost numită „catolică” în crezul niceno-constantinopolitan și în actele oficiale ale împăraților romani (vezi Edictul din Tesalonic ), termenul „ortodoxie” a intrat și în vocabularul creștin (a fost găsit in scrierile lui Eusebiu din Cezareea , ale lui Iulius I , ale lui Atanasie din Alexandria , ale lui Vasile cel Mare și în secolul al V-lea în actele Sinodului din Efes și Sinodului de la Calcedon ) .
Termenul „ ortodoxie ” devine frecvent utilizat pentru a indica cu precizie Biserica Ortodoxă numai începând cu schisma orientală din 1054 , pentru a o deosebi de Biserica Catolică.” 

 Sursa citatului : it.m.wikipedia.org/wiki/Chiesa_ortodossa?



Biserica inființată de Hristos este formată din oamenii care și-au predat viața lui Hristos și il urmează pe El  respectând într-u totul Scriptura , care s-au pocăit , au fost nascuți din nou , aceștia sunt cei care vor moștenii Împărăția lui Dumnezeu. 

Biserica Ortodoxă în schimb editează  tone de literatura de propagandă în care creștinismul este prezentat răstălmăcit, după propriile tipare medievale. Istoria creștinismului este rescrisă, falsificată ca să pară ca ea este presupusa "Biserică" unică inființata de Hristos, toata astea sunt în contradicție cu Sfânta Scriptură care nu vorbește de un cult unic ci de o biserică vie care formează  trupul spiritual a lui Hristos.   

 

.