sâmbătă, 12 noiembrie 2022

12 Curiozitati despre Comunitatea Amish

 


Un video interesant de pe youtube pentru cei mai puțin familiarizați cu comunitatea Amish dar care are totuși câteva inatvertențe, nu toate comunitățile de Amish au interdicții la curent electric , mașini moderne sau telefon, regulile diferă de la o grupare la alta.

 Rumspringa nu înseamnă pentru toti tinerii experimentarea alcoolului, cluburilor sau alte placeri lumesti, cum este menționat în video ci depinde de comunitate , detalii despre ce se întîmplă în realitate în această perioadă în articolul următor preluat de pe un sait american.

Rumspringa  este o practică a comunități Anabaptiste Amish , interpretat în mod eronat de către lumea exterioară ca un rit de trecere . Corespunde unei perioade în care adolescenții Amish sunt temporar eliberați parțial de Biserica lor și de regulile ei, pentru a descoperi lumea modernă. Acest termen provine din dialectul german din Pennsylvania și în special din verbul rumspringen care înseamnă „a sari”. Acest termen există, de asemenea, în Alsacia și are același sens ca în Pennsylvania, dar fără conotație religioasă, adică pur și simplu actul de a mișca și a descoperi.

Amișii, care sunt o subsecțiune a mișcării creștine anabaptiste, se separă intenționat de alte comunități, ca parte a credinței lor. Cu toate acestea, nu toți oamenii amish folosesc termenul „rumspringa”.  În bisericile Amish unde se practică rumspringa, bătrânii îl consideră, în general, ca pe un timp de "curtare" și de a găsi un partener. Opinia populară tinde să vadă această perioadă ca fiind instituționalizată ca un rit de trecere, unde restricțiile comportamentale obișnuite sunt relaxate, astfel încât tinerii Amish să poată dobândi o oarecare experiență și cunoștințe despre lumea non-amish.

Pentru tinerii Amish, rumspringa începe în mod normal în jurul vârstei de 14-16 ani și se termină atunci când tânărul alege fie să fie botezat în biserica Amish, fie să părăsească comunitatea. Pentru menonitii Wenger, rumspringa are loc între 17 și 21 de ani.

Adolescenții Amish pot prezenta comportament rebel, pot rezista sau pot contesta normele părintești. În multe culturi, aplicarea lor poate fi relaxată și anumite conduite necorespunzătoare tolerate sau neglijate într-o oarecare măsură.

Rumspringa  este o perioadă în care o anumită conduită necorespunzătoare nu este neobișnuită și, dacă nu este aspru condamnată se datorează faptului că, în sens strict, tinerii nu sunt legați de Amish Ordnung, deoarece încă nu s-a alăturat Bisericii. Adolescenții Amish rămân, în realitate, sub autoritatea strictă a părinților lor care sunt legați de Ordnung și nu există nicio perioadă în care adolescenții să fie scutiți oficial de aceste reguli.

Odată ce s-au angajat public și pentru totdeauna în credința Amish, adulții, pe de altă parte, sunt supuși unor standarde mai stricte de comportament, în virtutea definițiilor parțiale ale denumirilor Schleitheim și Dordrecht .

Aceasta este perioada în care sa considerat că au ajuns la maturitate, tinerilor li se permite să participe duminică seara la „cântece”, care fac obiectul curtării în rândul amișilor. 

O minoritate de adolescenți Amish se abat de la obiceiurile stabilite. În această perioadă, ele pot purta haine contemporane , conduce automobile ,nu participa la rugăciune acasă, și pot consuma alcool,  fuma consuma droguri, fetele pot purta machiaj și bijuterii.

Nu toți tinerii se abat de la obicei în această perioadă. Aproximativ jumătate în comunitățile mari și majoritatea în comunitățile mici Amish rămân în conformitate cu standardele de îmbrăcăminte sau comportament Amish în timpul adolescenței.

Unii tineri Amish se separă de comunitate și chiar merg să locuiască printre „englezi”, adică non-amish, și folosesc tehnologia modernă. Comportamentul lor în acest timp nu îi împiedică neapărat să se întoarcă pentru a primi botezul în rândul amișilor ca adulți.

Cei mai mulți dintre ei nu se îndepărtează de casele familiei lor în acest timp, iar un număr mare (85% -90%) ajung să fie botezați și să se integreze cu amișii. Cu toate acestea, această proporție variază de la comunitate la comunitate și în cadrul unei comunități între Amish. De exemplu, Amish Swartzentruber are o rată de retenție mai mică decât Amish Andy Weaver (90% / 97%, deși majoritatea Amish Swartzentruber nu le permite adolescenților să părăsească comunitatea în timpul rumspringa după bunul plac). 

Tinerii Amish pot întâlni oameni în afara comunității lor. Pe de altă parte, această practică este mult mai permisivă în comunitățile Amish mari decât în ​​cele mici. Durata sa diferă și în funcție de comunități.

După finalizarea rumspringa, tânărul adult Amish poate solicita botezul și poate fi admis definitiv în comunitate. Dacă decide să nu fie botezat, nu va mai putea reveni în comunitate după aceea.

În alta ordine de idei, Amish nu sunt numai în SUA și Canada, acolo sunt cei mai numeroși dar există comunități mai mici  și în America de Sud, sau  Centrala , Europa , chiar și în România în zona Sucevei și Bucuresti.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu