Indiferent dacă avem păreri favorabile sau dimpotrivă, lăsând la o parte prejudecățile și urmând indemnul Scripturii care spune "Cercetați toate lucrurile" ...să încercăm să aflăm ce este de fapt ortodoxia făcând o incursiune în istorie. Termenii ortodox și ortodoxie pot avea mai multe ințelesuri care adesea se confundă . Din punct de vedere etimologic cuvântul ortodoxie își are originea în limba greacă ὀρθοδοξία și înseamnă credința dreaptă, corectă. Termenul este folosit intens de către teologi și istorici în special în creștinism încă din primele secole dar și în alte religii cu același semnificație de „credința dreaptă” bineințeles fiecare referindu-se la ceia ce ei ințeleg prin credința dreaptă. Spre exemplu evreii ultra conservatori sunt numiți și ortodocși sau ultra ortodocși, deși nu există nici o legatură între aceștia și creștinii care își spun ortodocși , evreii respingând credința în Hristos.
https://en.wikipedia.org/wiki/Orthodox_Judaism
Teologii din vechime dar și unii teologi și istorici din prezent numesc "ortodoxie" credința care se identifică cu cea propovaduită de primii creștini în biserica primară. Deasemeni multe din hotărârile sinoadelor ecumenice începând cu cel de la Niceea din anul 321 au fost numite "ortodoxie" , chiar și cele care conțineau decizii care erau contrare învățaturii bisericii primare spre exemplu cele ale Concilului de la Efes din anul 431 în care sa decis acordarea titlului de "Născătoare de Dumnezeu " Mariei mama Domnului și oficializarea cultului Mariei, urmat apoi de cultul sființilor și moaștelor .
Teologi cunoscuți precum episcopul Eusebiu din Cezareea considerat de către BOR ca primul mare istoric al Bisericii care a trăit spre sfârșitul secolului al III-lea scria despre creștinii din comunitatea lui că erau "ortodocși" iar pe cei din afară îi numea "eretici". Istoricii moderni, începând cu Walter Bauer neagă însă viziunea de istorie a bisericii a lui Eusebiu și anume că de la început ar fi fost clar care e adevărul creștin : Ideea unității teologice a Bisericii creștine este un mit răspândit propagandistic de slujbașii bisericii la mult timp după evenimente, o mistificare sfruntată a realității istorice.
Chiar și în prezent sunt istorici ai religiei în occident care confundă termenul de "ortodoxie" care se referea în principiu la păstrarea învățăturii corecte primite de la apostoli cu doctrina bisericii care și-a luat numele de "Ortodoxă" care avea ca fundament dogmatic deciziile Sinoadelor Ecumenice.
Doctrina bisericilor ortodoxe și catolice este un amalgam de învațături din "părinții bisericii", Scriptură si tradiții.
Adepții BOR se mândresc cu denumirea de biserica ortodoxă care pretind că dovedește ca ei dețin credința dreaptă (singura adevarată) dar dacă studiem istoria creștinismului, vedem ce înseamnă de fapt această expresie și cum au dobândit-o.
Dacă studiem Noul Testament și îl comparăm cu doctrina cultelor seculare vedem diferanța, adevarata credință dreaptă este cea pe care o găsim în Sf. Scriptură !
Nu exista o biserică-cult unică inființată de Hristos neschimbată din primul secol pâna in prezent. Deciziile Sinoadelor Ecumenice și tradiția adăugată de-a lungul secolelor a produs schimbări majore în toate bisericile seculare.
Ceea ce Hristos numește "Biserica Mea" se referă la biserica ca corp spiritual a lui Hristos compusă din creștini din toate națiunile și rasele de pe Pământ care și-au dedicat viața lui Hristos împlinind voia Sa.
Din totalul creștinilor în lume numai 9,4% sunt Ortodocși Răsariteni și 2,5 % Ortodocși Orintali (nerecunoscuși de cei Răsăriteni) în total cei autointitulați ortodocși sunt doar 11,9% din totalul creștinilor în lume.
În graficul de mai jos se poate observa o statistică a creștinilor în lume, la categoria protestanți intră și neoprotestanții, la alți creștini (Other Christians) sunt mormonii și alti non-trinitarieni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu