luni, 6 februarie 2023

Care este Biserica Creștină adevărată ?

 


Biserica creștină autentică a fost inființată de Isus Hristos și de apostoli în anul 33 (primul secol) când de Rusalii ,Duhul Sfânt sa coborât peste mulțimea adunată să asculte Evanghelia . Despre  Învațătura și practica  acestei biserici ne vorbește  Noul Testament. Ce putem găsi în practica Bisericii Primare ?

  - Propovăduirea Evangheliei lui Isus Hristos și inființarea de biserici locale (Matei 9:35) .

  - Minuni, vindecări prin Duhul Sfânt înfăptuite de Hristos și de apostoli pentru a întării credința creștinilor (Fapte 5:16) .

  -  Fapte bune , întrajutorarea celor aflați in dificultate  ( Fapte 2:44-45) .

   Și ce a urmat ? A rămas Biserica Creștină la aceste valori sau nu ? 

Să începem cu un scurt istoric .

Unele schimbări sau petrecut în secolele II, III dar cele mai importante au fost începând cu secolulul IV când împaratul Constantin a convocat  sinoadele ecumenice cu participarea liderilor , episcopii bisericilor locale. În aceste sinoade sa decis pe lângă clarificari de ordin  doctrinar constituirea unei biserici unice cu o conducere centralizată, cu numele de Biserica Catolică adică universală (vezi crezul catolic) . Autoritatea în materie de credință, doctrină fiind plasată în mâinile ierarhilor Bisericii oficiale.

A urmat introducerea de dogme noi precum cultul sfinților, al icoanelor,moaștelor, al fecioarei Maria etc. 

În anul 1054 biserica "cea una" sa divizat în două Biserica Răsariteană sa separat de Catolicism luându-și numele de Biserica Ortodoxă. 

                                                   

                                            

În secolul XVI în urma devierilor scandaloase de la învățătura Scripturii a Bisericii Romano- Catolice apare mișcarea de Reformă inițiată de Luther în 1517 în Germania , apoi de  Calvin în Franța care fiind respinsă de Papa a dus la înființarea Bisericii Luterane , respectiv Reformate.

Urmează Reforma Radicală inițiată în Elveția de anabaptiști în 1526 , apoi baptiștii in 1609 in Olanda  etc.  care au reintrodus botezul adulților și alte practici specifice primului secol,.

   Și ce avem astăzi ? Mai sunt bisericile de astăzi copii fidele a celei din primul secol ? categoric nu. 

   Bisericile seculare au introdus închinarea la sfinți , icoane, moaște, au liberalizat la maximum creștinismul, prin introducerea obligatorie a botezului copililui mic (la 40 zile) toți urmașii ortodocșilor și catolicilor devin automat creștini cu numele și cam atât. Unii la maturitate se apropie de valorile creștine alții le resping rămânând creștini numai în statistici .

   Bisericile luterane și calviniste, cu botezul copiilor mici la fel ca ortodocșii si catolicii (cu excepția dogmelor ) majoritatea practică un creștinism formal.

                                               


   Neoprotestanții având ca fundament al credinței doctrina lui Luther , Sola Scriptura și Sola Fide , iar Scriptura interpretată după doctrina protestantă Sola Fide - Numai credința , mulți ramân la credința teoretică, resping faptele ca nesemniflicative ," fac fapte bune cei care au acest dar, chemare" spun unii . Merg pe logica că din moment ce conform doctrinei "esti sigur mântuit doar prin credință" la ce-ti mai trebuie fapte ... Nu că neoprotestanții în totaliltatea lor  nu își ajută semenii, ci în sensul că faptele nu sunt unanim acceptate ca o normă (obligație) care să facă parte din dogma bisericii. Aici vedem diferența seminficativă dintre învațătura și practica Bisericii creștine primare care punea un accent deosebit pe fapte și cea protestantă bazata exclusiv pe credința teoretică. Oare creștinii din primul secol își ajutau semenii cu tot ce aveau pentru a fi mântuiți sau pentru că Hristos și apostolii le-a impus să facă asta pentru că era un principiu fundamental al creștinismului  ? mai curând a doua variantă.

 Dintre cultele existente azi singurele care se apropie de modelul Bisericii Primare autentice sunt Menoniții și într-o oarecare măsură "Armata Salvării" , iar in privința lucrării Duhului Sfant unele biserici penticostale . Atât Menoniții cât și cei din  Armata Salvarii locuiesc majoritatea în SUA și sunt doar câteva biserici în România. Altfel la show-uri religioase ne pricepem toți.


.

   

      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu