marți, 3 decembrie 2024

Care este cauza rezultatului foarte slab al PNCR la alegerile prezidentiale si parlamentare ?


 Partidul National Conservator Roman  un partid care fuzionase cu alte doua partide Alianta Renasterea Nationala  si Alternativa Dreapta in urma cu 3 luni a pornit cu mult entuziasm si sperante de a intra in parlament si chiar a visat la functia de presedinte al Romaniei. Visul insa a inceput sa se destrame dupa doar o luna cand dupa primirea in partid a d-nei Viorica Dancila , presedinta AD , Adela Mirza a decis retragerea partidului condus de ea din alianta cu PNCR . Ulterior Viorica Dancila afirma ca spera ca cele 3 milioane de persoane care au votat cu ea in 2019 o vor vota din nou la alegerile din acest an. Ceea ce nu a inteles dumneaei este ca  cele trei  milioane nu o votasera pe ea ci partidul PSD , in consecinta voturile aduse prin ea pentru PNCR aproape zero. Alternativa Dreapta sa alaturat apoi partidului Forta Dreptei condus de Ludovic Orban. Dupa capitularea acestuia in bratele Elenei Lasconi , Alianta Forta Dreptei a obtinut un rezultat modest si nu a intrat in parlament iar Adela Mirza a ramas fara functia de senator visata care i se atribuise de alianta in eventualitatea unui succes. 

Daca la alegerile prezidentiale Cristian Terhes a obtinut in primul tur 95000 de voturi adica 1% fiind pe locul 9,  la alegerile parlamentare in loc sa creasca cum speram cu totii a scazut la jumatate adica la 50.287 de voturi - 0,54 % , locul 13 din 35 partide participante. 

Cauzele sunt multimple , dupa turul 1 la prezidentiale a iesit intr-o conferinta de presa in care a sugerat ca are dovezi ca George Simion a fost acuzat de spionaj in favoarea Rusiei. Asta a suparat o parte din electoratul ortodox , se spune ca atunci a pierdut  1-2 % din simpatizantii, potentiali votanti.

 Ulterior a depus o cotestantie pentru anularea turului 1 al alegerilor pe motiv de frauda, scopul acestui demers a fost eliminarea USR dintre primii doi candidati . Deasemeni a dorit si o popularizare mai intensa a partidului pentru alegerile parlamentare. Rezultatul a fost din pacate exact pe dos, multi care l-au urmat pe Terhes la inceput dar care intre timp au devenit simpatizanti a lui Calin Georgescu la considerat un atac impotriva idolului lor asa ca unii i-au trimis mesaje de ura altii s-au multumit sa abandoneze PNCR. 

Au existat desigur si alte motive pentru care nu a reusit sa adune mai multi votanti. In primul rand stilul sau dur, dominant ,uneori arogand, la facut sa ramana ca un personaj izolat, numai el vorbea peste tot , nu a comunicat eficient, a evitat sa se imprieteneasca cu pastori , lideri de biserica care il putea ajuta sa obtina o audienta mai buna. 

S-a increzut totul timpul numai in el si in putera lui de "superman" care îi invinge pe toti. A avut un program politic destul de subtire comparativ cu alte partide debutante care facea referire si la nevoile familiei, tineri, batrani, oameni fara locuinta etc. Ar fi trebuit sa atribuie functii de conducere in partid si membrilor partidelor cu care a fuzionat ARN si Partidul Republican . Pentru locurile din Parlament a alocat o pozitie de cap de lista regelui Cioaba al rommilor, sperand ca acesta îi va determina pe cei din comuniate sa voteze masiv PNCR. In realitate tiganii nu voteaza decat daca le dai bani, nu sunt o etnie pe care sa te poti baza in nici o situatie cu atat mai putin la vot. 

Daca neoprotestantii nu erau atat de divizati putea contrubui macar cu 300.000 de voturi ceea ce ar fi fost jumatate din membrii bisericilor np. Daca adaugam catolicii si o parte din ortodocsi se adunau 5%  minim ca sa intre in parlament si ar fi fost o mare realizare pentru crestini. Asa sa ajuns ca partide cu totul nesemnificative  sa adune mai multe voturi decat o alianta de partide cu un poltician cu experienta precum PNCR.