miercuri, 30 octombrie 2024
Elena Lasconi continuă să susțină partenieratul civil pentru persoane de același sex
luni, 28 octombrie 2024
SE ÎNTÂMPLĂ ACUM! cu Tudor Barbu TVR
miercuri, 23 octombrie 2024
Dezbateri pe teme creștine la Profides cu europaramentarul Cristian Terheș
sâmbătă, 19 octombrie 2024
vineri, 18 octombrie 2024
luni, 14 octombrie 2024
Întâlnirea dintre reprezentanții statului român și cei ai cultelor religioase recunoscute din România
Domnul Ciprian-Vasile Olinici, secretarul de stat pentru culte, a prezentat în cuvântul său evoluția sprijinului financiar acordat în ultimii ani cultelor religioase de către Guvernul României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, precum și cele mai importante proiecte ale instituției pe termen scurt și mediu. „Nu putem să nu remarcăm seriozitatea și perseverența cu care cultele din România înțeleg să își joace rolul de actori importanți ai societății civile, de vectori ai solidarității naționale și ai coresponsabilității pentru edificarea binelui comun. (…) Aș dori să vă anunț că pregătim o serie de proiecte editoriale, istorice și de analiză, pentru anul 2027, când Secretariatul de Stat pentru Culte va împlini 165 de ani de existență, o istorie a instituției, o analiză juridică comparativă pe legile cultelor, un compendium legislativ explicativ privind viața religioasă din istoria României, precum și o enciclopedie a relațiilor stat-culte care va cuprinde câte un capitol dedicat fiecărei țări din România”, a concluzionat domnia sa.
http://culte.gov.ro/
.
vineri, 11 octombrie 2024
miercuri, 9 octombrie 2024
duminică, 6 octombrie 2024
Baptiștii și penticostalii au fost cândva frați
In anul 1990 la initiativa baptistilor s-a infiintat Alianta Evanghelica care in urmatorii ani a organizat evanghelizari pe stadioane la care participau impreuna baptisti, penticostali si crestini dupa Evanghelie.
La initiativa Aliantei Evanghelice in anul 1995 a fost invitat in Romania pastorul celei mai mari biserici penticostal-carismatice dn lume David Yonggi Cho din Seul, Coreea de sud.
Evanghelizarea s-a tinut in Sala Polivalenta din Bucuresti timp de trei zile, printre traducatori au fost si 2 pastori baptisti (unul din Sibiu) . La sfarsitul fiecarei zile de evanghelizare pastorul corean chema in față persoanele care doreau sa fie vindecate se ruga pentru ei iar unii se declarau vindecati.
Ca o consecinta a acestei vizite in unele biserici baptiste spre exemplu unele din Sibiu, s-a introdus rugaciunea in comun doar ca spre deosebire de penticostali unde se creaza un vacarm la baptisti rugaciunile erau cu voce scazuta. S-a incercat si rugaciunea cu punerea mainilor pentru vindecarea bolnavilor, dar unii baptisti in varsta mai dogmatici s-au opus, dupa un timp dogmaticii au invins si "inovatia" a fost abandonata.
A existat si o intelegere de colaborare intre biserica din Coreea si cele din Romania, cativa tineri inclusiv baptisti au mers la studii teologice in Seul .
Unul din acestia a fost membru intr-o biserica baptista din Sibiu iar la intoarcere a fost numit pastor la o biserica nou infiintata din oras. Personal am fost membru in acea biserica doi ani, oficial in acte biserica era baptista dar practic era o biserica libera de dogme, se practica rugaciunea in comun cu toata biserica cu voce scazuta, dar si rugaciune individuala. Existau si grupuri de rugaciune unde se practicau si alte forme de rugaciuni, dar personal nu am participat la un astfel de grup privat, deci nu pot sa spun exact ce forme de rugaciune practicau. Cert este ca rugaciunea in comun cu toata biserica era mult mai eficienta decat rugaciune individuala, mai ales rugaciunile pentru bolnavi.
Din pacate in ultimii ani colaborarea intre baptisti si penticostali a fost aproape complect abandonata fiind inlocuita cu concurenta, in final cultul penticostal fiind singurul cult crestin din Romania care a crescut numeric , toate celelate inregistrand un regres.
Pe de alta parte penticostalii s-au radicalizat impunand "botezul cu Duhul Sfant" si vorbirea in limbi ca norme definitorii in cultul penticostal. In cealata parte au aparut pastorii baptisti dogmatici care duc lucrurile catre extrema opusa cesationista deci anti penticostala.
Initiativa agresiva a lui Tony Berbece care si-a propus o evanghelizare carismatica a Romaniei a creat un conflict intre penticostali si celelate culte neoprotestante.
Pe de alta parte independentii/nondenominationali atrag tot mai mult tinerii cu o forma de crestinism modernist de divertisment si pun o presiune pe bisericile neoprotestante traditionale sa accepe aceste noi modele de biserici, toate impreuna duc in final la distrugerea crestinismul evanghelic.