In primele trei secole Biserica Crestina (primara) a fost divizata si crunt persecutata de catre autoritatile Imperiului Roman . In secolul IV odata ca acceptatea religiei crestine de catre imparatul Constantin situatia sa schimbat radical, in primul rand Constantin a interzis persecutarea crestinilor in anul 313 , apoi a organizat o serie de Concilii ecumenice prin care a dorit sa armonizeze disensiunile din bisericile crestine care aveau opinii diferite in probleme de doctrina , primul fiind Conciliul de la Niceea din anul 325. In urma acestor concilii la care au participat episcopii care au reprezentat bisericile crestine din Imperiu sa obtinut clarificarea unor controverse doctrinare iar apoi unificarea bisericilor intr-una singura numita Biserica Catolica (universala). Autoritatile Romane aveau nevoie de o biserica unica pe care sa o poata controla mai usor. In anul 380 in timpul imparatului Theodosie Biserica Crestina Catolica a devenit biserica de stat , religia crestina catolica a devenit unica acceptata. Aceasta avea doua poluri de putere unul la Constantinopol, si celalalt la Roma reprezentata de cei doi episcopi.
Desi in primul secol apostolii au randuit prezbiteri si episcopi (in traducere supravegetori) alesi din randul crestinilor din biserica locala, aceastia nu aveau rol de preot sacerdotal care sa indeplinesca ritualuri precum sunt preotii de astazi sau cei din Vechiul Testament ci aveau rolul de a predica Evanghelia si de a supraveghea bunul mers al bisericii. Incepand cu secolul II, III, treptat printr-un proces de transformare ce a avut loc in interiorul bisericilor acestia au devenit clerici , respectiv preoti, episcopul devenind superior ierarhic preotului . In secolul IV odata cu creierea bisericii unice de stat clerul a primit puteri mai mari, la nivel apropiat de cel al autoritatilor Romane.
Astfel clerul a decis ca este momentul sa rescrie istoria Bisericii, preotii catolici au pretins ca Biserica Catolica a aparut in primul secol , iar apostolul Petru a fost primul Papa. In realitate primul episcop al Romei care a folosit oficial titlul de papă a fost Siriciu intre anii 384-399.
Datorita divergentelor de natura dogmatica intre clerul de la Roma si cel de la Constantinopol in anul 1054, cei doi episcopi sau excomunicat reciproc si astfel sa produs marea schisma care a impartit Biserica in doua, cea din Apus a ramas Catolica , cea din Rasarit cu sediul la Constantinpol si-a luat numele de Biserica Ortodoxa.
Odata ajunsa independenta Biserica din Rasarit a inceput si ea rescrierea istoriei crestinismului , astfel a pretins ca biserica lor a aparut in primul secol, ca apostolii si primii crestini ar fi fost ortodocsi , ca apostolii au randuit preoti (desi in toate bibiile cu exceptia celei ortodoxe este scris ca a randuit prezbiteri).
Realitatea este cu totul alta , in primul secol apostolii erau evrei mozaici la origini la fel primii crestini, asa cum este scris in Noul Testament in textul original. In Cartea Sfanta nu este mentionat nimic despre ritul specific ortodox respectiv inchinarea la icoane, moaste, liturghii sau alte practici specifice bisericii ortodoxe sau catolice, deci toata istoria care apare in literatura BO referitor la acest subiect este pura inventie avand diversi autori din secolele IV, V . Dar avand in vedere ca Biserica Ortodoxa ca si cea catolica au fost biserici de stat avand puterea absoluta in societate timp de secole este de inteles ca nu puteau rezista tentatiei de a se pune fiecare pe ei in față ca fiind de la inceput . Si daca teoria asta a existat peste o mie de ani in teologia ortodoxa e greu de crezut ca ortodocsii (sau catolicii) ar fi dispusi acum sa renunte si ea si sa recunoasca adevarata istorie a Bisericii Crestine , care a trecut prin evolutii si trasformari, si nu a fost neschimbata din primul secol pana azi, cum pretind mistificatorii istoriei crestine.
Tot fanatismul fundamentalist este bazat pe aceste mistificari " noi am fost de la inceput noi si numai noi suntem biserica - cea una", se repeta istoria din vremea cumunismului, cand comunistii au rescris istoria , cei care au trait in perioada comunista isi amintesc ce invatau la scoala , dar nu ei au inventat mistificarea istoriei, au facuto altii inaintea lor.
Ascultand o slujba religioasa la un post de radio am constatat ca "sfintii imparati" Constantin si Elena sunt venerati in teologia ortodoxa aproape la fel de mult precum Hristos si Maria, este normal din moment ce cultul Mariei si al sfintilor sa dezvoltat si a fost inclusa in dogma Bisericii in secolul IV in vremea Imparatului Constantin si a mamei sale Elena . Bisericile istorice isi au originea dogmatica in acesta perioada a istoriei, Ortodoxia a prins radacini si sa dezvoltat in spatiul bizantin (Constantinopol - Asia Mica , Grecia) nu in alta parte. Dovada sunt Conciliile (sinoadele) ecumenice ce au pus bazele acestor dogme. Un singur exemplu :
- III. Conciliul de la Efes, din anul 431: condamnă nestorianismul și adoptă titlul de „Născătoare de Dumnezeu” (gr. Theotokos) pentru Maria din Nazaret https://ro.wikipedia.org/wiki/Conciliu_ecumenic
La Concilii se duceau adevarate batalii intre episcopi, cei mai puternici isi impuneau punctulu de vedere , imparatul isi spunea si el opinia care trebuia luata in seama. Deciziile luate in urma dezbaterilor erau introduse in dogma bisericii, opiniile respinse erau declarate erezii, asa sa format biserica de stat catolica (catolico-ortodoxa) "cea una" .
..