joi, 17 decembrie 2020

71,2% dintre români au încredere în Biserică

                                                                         


Un barometru realizat recent arata cu 71,2% dintre romani au incredere in primul rand in Biserica , pe urmatoarele locuri fiind armata si academia.

Deşi se consideră persoane religioase şi cred în Dumnezeu, românii nu merg la biserică decât o dată pe săptămână, ocazional sau doar la sărbătorile mari, potrivit primului barometru al vieţii religioase din România, prezentat, miercuri, în Aula Academiei Române.

Conform studiului, realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS, în parteneriat cu Secretariatul de Stat pentru Culte şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, 90,4% dintre români se consideră persoane religioase.

Indiferent de confesiune, românii cred în Dumnezeu într-un procent covârşitor, de 90,2%, în timp ce numai 5,7% au răspuns că "nu se poate răspunde aşa de simplu la această întrebare". 68,2 dintre români se roagă zilnic sau aproape zilnic.

Şase procente dintre participanţii la studiu au spus că "mai degraba" nu se consideră persoane religioase, iar 3,6% - "sigur nu". Dintre aceştia 77,1% se declara  indiferenţi faţă de religie, iar 15,6% - împotriva religiei.

În ciuda credinţei declarate, românii merg la biserică pentru a participa la slujbe o dată pe săptămână sau mai des doar în proporţie de 36,1%, în vreme ce 21,7% - doar ocazional, la unele sărbători, evenimente din familie, 18% - doar la sărbătorile mari şi 17,2% - cam o dată pe lună.

În privinţa educaţiei religioase în şcoli, 72,8% dintre respondenţi consideră că este necesară, în timp ce 22,3% răspund că părinţii decid în acest caz, iar 4,8% spun că nu trebuie să existe educaţie religioasă în şcoli.

62,2% nu ar vota un presedinte care se declara ateu.

Sondajul, realizat pe baza unui chestionar aplicat telefonic, a fost realizat în perioada 30 noiembrie - 7 decembrie, pe un eşantion multi-stratificat, probabilistic, de 1.000 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.

https://www.agerpres.ro/social/2020/12/16/barometru-desi-se-declara-religiosi-si-cred-in-dumnezeu-romanii-spun-ca-nu-merg-la-biserica--628624

Cam asa arata barometrul  religiei seculare 90% cred in Dumnezeu însa doar teorectic , formal, marea majoritate din ei nu cunosc Scriptura deci nu cunosc dogma Bisericii Creștine așa cum a fost dată de apostoli în secolul I și in consecinta nu are cum sa o aplice, să o practice . 

 Referitor la credința teoretică Iacov scrie în epistola sa: „Și dracii cred și se înfioară” (Iacov 2/19b) valabil pentru cei ce nu cunosc si nu aplică Scriptura și pentru cei care cred teoretic dar nu au fapte.


..

luni, 23 noiembrie 2020

Cum de închinăm- Biserica Evanghelică Reformată


 Cine nu a fost niciodata într-o biserica Evanghelică Reformată  poate vedea aici o scurtă secvență dintr-un serviciu divin (Liturghie) . Forma aceasta de inchinare liturgica care presupune un mod organizat de închinare (standardizat) in care se rostesc anumite rugăciuni comune si cantari comune sau texte liturgice care împlică paticiparea tututor credincioșilor la închinare chiar daca este oarecum moștenită din Biserica Catolică, nu conține nimic care să fie în afara Scripturii. În ce privește raportările reformaților la alte culte, aici are dreptate pastorul reformat când  spune că formele libere de închinare pot aluneca spre spectacol  sau altă formă de manifestare care să te facă  să  uiți că esti în biserică, în Casa lui Dumnezeu și nu in altă parte.

                                                                                          



miercuri, 4 noiembrie 2020

Cum se votează președintele în SUA ?

                                                                                 


                                               Comunitatea Amish voteaza cu Trump 


Conform Constituţiei, fiecare stat american are un anumit număr de electori, în funcţie de populaţie. Statele cu cei mai mulţi electori sunt: California – 55, Texas – 38.

În total, sunt 538 de electori, iar candidatul care obţine 270 de voturi e declarat câştigătorul alegerilor prezidenţiale. În caz de egalitate, 269-269, viitorul preşedinte e ales de Camera Reprezentanţilor, iar vicepreşedintele e ales de Senat.

Învingătorul ia totul

Candidatul cu cele mai multe voturi dintr-un stat, le ia pe toate celelalte care sunt atribuite statului respectiv. Excepţie fac Nebraska şi Maine.

Un candidat poate câştiga votul popular, dar poate pierde alegerile, pentru că, în final, contează voturile electorilor.

Hillary Clinton a avut peste 3 milioane de voturi în plus, faţă de Donald Trump, în 2016.

S-au intensificat discuţiile legate de desfiinţarea sau reformarea Colegiului Electoral. Electorii, de regulă, respectă votul popular, dar au fost cazuri în care au votat diferit.

Americanii au votat masiv anticipat şi prin corespondenţă, din motive de pandemie. Voturile prin corespondenţă pot întarzia aflarea rezultatului, în funcţie de regulile din fiecare stat.


Deși comunitatea Amish votează extrem de rar la alegerile prezidențiale, la alegerile din 2020  au ieșit masiv la vot chiar și cu cu soțiile  deși conform regulilor comunității femeile nu votează, acum au făcut o excepție de la regulă pentru a vota în favoarea lui Trump (sau împotriva stângistului Biden) . Având însă în vedere legile de stabilire a câștigătorului extrem de sofisticate e puțin probabil ca câteva mii de voturi în plus sau în minus ar putea stabilii învingătorul la alegerilor prezidențiale.(video Amish ).

                                                                           


              


..                          

miercuri, 2 septembrie 2020

duminică, 26 ianuarie 2020

Adventiştii sunt cult sau sectă ?

                                                Imagini pentru adventist sect



 Biserica Adventista de ziua a 7-a in Romania este considerata cult ,dar exista tari in care adventistii sunt considerati secta , printre acestea Statele Unite (cel putin o parte din americani îi considera pe adventisti secta)  .
 https://www.versebyverseministry.org/bible-answers/is-the-seventh-day-adventist-church-a-cult
De mentionat ca în SUA termenul de cult este aproape identic cu cel de  sectă (Cult : un grup religios foarte ciudat, cu practici și credințe particulare și posibil periculoase; probabil să spele oameni pe creier ...Secta : un grup religios mic, cu practici ciudate, adesea de modă veche, și unele credințe neobișnuite ex: Amish, Martorii lui Iehova).  In Romania cult este orice grup religios recunoscut de stat.  Ceia ce numim noi "cult" in Romania , in SUA poarta numele de denominatiune (denomination). 
   Nu intamplator adventistii sunt considerati in multe tari secte , deoarece AZS  au cel putin unele caracteristici specfice sectei, si anume:
  - Adventistii sunt trecuti printr-un program sustinut de indoctrinare extrem de "eficient" pe care l-am putea numi "splarea creierelor" . In urma acestei indoctrinari sistematice , omul ajunge sa fie ca un robot programat sa gandeasca intr-un anumit fel.  Astfel devine imposibil sa porti un dialog   cu un adventist  pentru ca  acesta se va dovedi  incapabil sa iese din tiparul dogmei AZS , nu mai poate accepta absolut nimic ce nu apartine acestei doctrine ,indiferent cate dovezi, argumente ai aduce .
 Si asta este un element specific sectelor , blocajul mintii, respingerea oricarei idei ce este din afara dogmei proprii , increderea oarba in autoritatea (teologica) absoluta a liderilor sectei.
   - Adventiştii de Ziua a Şaptea (AZS)  se considera singura detinatoare a credintei adevarate ("rămăşiţa" din Apocalipsa ) pe toate celelalte culte le considera gresite, eretice .
    -AZS  resping dogme fundamentale ale crestinismului precum credinta in existenta iadului (ca loc de pedeapsa vesnica al pacatosilor) , resping existenta  sufletului nemuritor  , considera ambele aceste dogme ca fiind satanice ; (asta o putem considera blasfemie).
   - AZS respinge recunosterea zilei de dumineca ca zi de odihna si inchinare , desi aceasta zi a fost  sarbatorita inca din primul secol al crestinismului, in special de crestinii care nu provin dintre evrei, fiind ziua de inviere a Domnului . 
 Despre ziua de dumineca , adventistii spun ca este semnul Fiarei , a lui Anticrist .
Toate aceste  obsesii "fixuri" ale adventistilor la care nu sunt dispusi sa renunte sub nici o forma sunt foarte asemanatoare unei alte secte Martorii lui Iehova (cu care se inrudesc)..
 Desii adventistilor li se inoculeaza in creier ideea ca ceia ce se predica si se invata in biserica lor este din Biblie in realitate , ceia ce se invata la AZS este doctrina inventata de mentorii dogmatici ai cultului in special Ellen White considerata profet . Biblia este interpretata prin prisma invataturii Ellenei White , toate cultele interpreteaza prin prizma doctrinei proprii, doar proportia difera, la adventisti doctrina este dominanta . 
Daca nu ai citit sau auzit nici macar o fraza din doctrina AZS, daca citesti singur Scriptura , iti va imposibil sa interpretezi Scriptura asa cum o interpreteaza si o explica un adventist...
Cu toate acestea trebuie sa tinem cont ca in randul adventistilor sunt multi oameni onesti care il cauta sincer pe Dumnezeu , deci in nici un caz nu oamenii trebuie condamnati , nu trebuie sa manifestam nici un fel de antipatie faţă de ei . A fost nesansa lor ca au nimerit in acest cult , oricare din noi puteam fi in locul lor . Pe de alta parte nu putem fi indiferenti cand vedem cum oamenii sunt atrasi in aceasta organizatie religioasa "agresiva"  pentru ca adventistii sunt extrem de activi in asi recruta noi adepti, au o retea media , radio tv mult mai puternica decat toate cultele evanghelice la un loc , unde isi promoveaza ideile nescripturale  cunoscute (   amintite anterior).
 
  Pe acelasi subiect : Marturia unui fost predicator adventist
http://crestinul-azi.blogspot.com/p/despre.html ...

    

..