vineri, 23 februarie 2024

Studierea Bibliei prin prisma doctrinei te duce în rătăcire . Este adevărat sau nu ?

 

                                                    

   Posterul de mai sus pe care l-am preluat de pe facebook , este adevărat  sau nu ? Este parțial adevărat dar în ce sens ? 

Fiecare cult are propria doctrină, interpretarea Scripturii în orice cult se face prin prisma acelei doctrine. Spre exemplu daca ești în cultul adventist interpretarea pe care cultul o dă Scripturii este conforma cu doctrina cultului și dacă frecventezi acest cult ți se va intipări în minte că Scriptura spune să pazești Sabatul, că nu există iad și nici suflet nemuritor . Afirmă Scriptura aceste lucruri ? cu siguranță nu, dar pentru că cultul are această doctrina ți-o va fixa în creier fără să-ți dai seama că ești manipulat.

Daca ești ortodox cultul iți va administra doctrina cultului sfinților, al Mariei, al moaștelor  și te va determina să crezi că aceste lucruri au fost lăsate moștenire Bisericii de Hristos și apostoli, deși nu este adevărat, toate aceste dogme fiind create în secolul IV de către sinoadele apostolice. Îndoctrinații vor crede însa cu fanatism aceste doctrine.

Dacă esti penticostal fanatic vei crede că pentru a te numii creștin trebuie să fi botezat cu Duhul Sfânt  iar semnul este vorbirea în limbi necunoscute. Aceste lucruri sunt amintite în Scriptură si au fost  practicate de unii creștini din primul secol dar nu sunt considerate obligatorii pentru toți crestinii, dar cultul te va invață contrariul. 

Daca esti baptist cultul te va învața ca conform doctrinei lui Luther mântuirea este prin credința singură fără fapte, faptele fiind o "haină murdară înaintea Domnului" . În realitate această expresie cu "haina muradară" este un citat din Vechiul Testament și este scos din context .  În Noul Testament faptele bune sunt consemnate de multe ori ca esențiale în creștinism, fiind considerate mai degrabă ca o obligație morală a creștinului și nu facultative (chiar dacă se spune ca mântuirea este prin credință nu prin fapte).

Exemplele ar putea continua cu alte culte și organizații religioase dar concluzia este aceiași , interpretarea Scripturii prin prisma doctrinei denaturează adevărul  Scripturii și te poate duce pe un drum greșit. Faptul că poți studia Scriptura singur este un mare avantaj cu condiția să ne te lași influențat de doctrina cultului ci să cauți călauzire de la Dumnezeu în ințelegerea corectă a Scripturii.

Fie ca faci sau nu parte dintr-un cult important este să pui Scriptura pe primul loc, iar doctrina pe locul doi . Neapartenența la un cult creștin poate crește deasemenua riscul de cădere în erezii  nici această variantă nu este ideală cum cred unii.



.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu