miercuri, 14 februarie 2024

Bănescu "Biserica (ortodoxă) nu este o sectă formată din extremiști și ultrarigoriști” Matei 7 :13 -14 Calea îngustă vs. calea lată



Vasile Bănescu purtatorul de cuvânt al BOR a lansat noi săgeți către ÎPS Teodosie, după ce Arhiepiscopul Tomisului a stârnit controverse în urma declarațiilor sale. El a spus că „bărbații care se căsătoresc cu femei divorțate comit un adulter” (citat din Matei 5:32).  


 Reprezentatii Bisericii Ortodoxe au reacționat violent după ce arhiepiscopul Teodosie a citat un verset din biblie Matei 5:32 


Ce spune Hristos ăn Evanghelia după Matei 7: 13-14 


"Intrați pe poarta cea strâmtă. Căci largă este poarta, lată este calea care duce la pierzare și mulți sunt cei ce intră pe ea. Dar strâmtă este poarta, îngustă este calea care duce la viață și puțini sunt cei ce o află."



În continuare reprezentatul BOR ne oferă definiția bisericii libertine - calea lată din Matei 17


"Biserica nu e batalion disciplinar, nu e o cazarmă prin care suntem fugăriți, muștruluiți, somați sau pedepsiți pentru a împlini orbește toanele cazone și razna la realitate ale cuiva."

Biserica nu e o sectă formată din extremiști și ultrarigoriști.
Nu a fost niciodată. Virtutea stă în echilibru, nobilă moderație, discreție. Nu în exces. 

Ceea ce ne face pe toți cei din această extinsă familie spirituală să mergem înainte pe Cale tot în mod diferit, nu identic, nu în același ritm cadențat.

Nu suntem trupa de asalt, ci „turma” simbolică a Marelui Păstor.
Unii, ceva mai atletici spiritual, pot alerga, alții merg alert, dar mai și cad, alții doar la pas, căzând și ei, alții înaintează încet, șchiopătând, alții abia se urnesc.

Toți, creștini fiind, știu însă în Cine cred și nu tânjesc să fie bruscați, ocărâți sau blamați pentru că se mișcă pe Cale diferit sau o mai rătăcesc.

Hristos nu ne grăbește, nu ne silește, nu ne dă în cap cu interdicțiile formalismului și ritualismului sterp. Ne așteaptă exact ca un părinte surâzător care își cheamă cu brațele deschise copilașul spre el, sperând că acesta chiar se va ridica și va face primii săi pași. Copilaș care va deveni, probabil, un „fiu risipitor”. Un Tată îl va aștepta și pe el.

Biserica nu e batalion disciplinar, nu e o cazarmă prin care suntem fugăriți,




În comunitatea Bisericii, adevăratele sfaturi duhovnicești se oferă personalizat în Taina Spovedaniei, nu în public, nu la grămadă și microfon. Pentru că în miezul creștinismului stă persoana unică și liberă, nu masa mustrată, manipulată sau incitată.

Clericii nu sunt gardienii unei închisori de maximă siguranță, conduși de generali sumbri ai unui Satrap ceresc care ne spionează obsesiv fiecare mișcare și ne sancționează sadic fiecare greșeală.

Omul real credincios e omul liber prin excelență. Senin, destins, discret și blând. 

Abia el, omul credincios, nu superstițios, înțelege ce este libertatea din miezul creștinismului. "

Nimic din ce spune reprezentantul BOR nu reflectă Scriptura, totul este rastămăcit întors pe dos, pune accent pe libertate, asta ne duce cu gândul la modul cum este descrisă biserica libertină. Modelul descris seamană izbitor de mult cu ceea ce Scriptura numește Calea largă/lată care duce la pierzare. Ceva spune totuși adevărat dl. Bănescu întodeauna a fost așa , nu biserica creștină, biserica descrisă de ei, Biserica înființată de Hristos a fost mult diferită pentru că a funcționat pe alte principii. 

 

https://crestin-total-schimbat.blogspot.com/2024/02/banescu-biserica-ortodoxa-nu-este-o.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu