duminică, 23 iunie 2024

Despre erezii - Ce sunt ereziile- Cine sunt ereticii

Cristi Negrici are dreptate 99% în ceea ce afirmă în prezentările sale  dar în ce privește sfârșitul bisericii instituționalizate și întoarcerea la biserica din case este doar o utopie. 
O fi fost biserica din case viabilă in primul secol în condițiile prigoanei autorităților romane dar în condițiile unei societăți moderne să stăm ascunși în "case- biserici" fără nume și fără doctrină este total nerealist și chiar autodistructiv.
 Ceea ce se întâmplă în prezent în bisericile de orice fel unde doctrina este pe primul loc și Scriptura este în plan secund inclusiv la neoprotestanți nu este creștinism ci un surogat de creștinism aici trebuie să fim de acord cu Negrici . Însă ceea ce ar trebui făcut nu este desfinițarea bisericilor din culte ci reformarea doctrinelor lor încât să fie în acord cu Scriptura iar dacă aceasta nu va fi posibil cel puțin cultele crestine să își ia angajamentul public că vor pune pe primul loc Scriptura iar doctrina cultului va fi pusă pe plan secund și subordonată Scripturii.
Vezi și  

Care este Biserica Creștină adevărată cea care are o formă institutionalizată sau cea fară cult ?




 

joi, 20 iunie 2024

Religia divertismentului

 



Clădirile bisericilor sunt construite ca niște teatre. În loc de amvon, accentul este pus pe o scenă. Unele dispun de platforme masive care se rotesc sau se ridică și coboară, cu lumini colorate și echipamente audio uriașe. Pastorii lasă locul specialiștilor media, consultanților în programare, regizorilor de scenă, experților în efecte speciale și coregrafilor.
Ideea este de a oferi publicului ceea ce își dorește și adaptarea programului de biserică la orice va atrage mulțimea. Ca urmare, pastorii seamănă mai mult cu niște politicieni decât cu pastori, căutând să atragă publicul, mai degrabă decât să conducă și să crească turma pe care le-a dat-o Dumnezeu. Congregației i se oferă un spectacol elegant, profesionist, în care teatrul, muzica pop și poate o predică ușor de acceptat constituie serviciul de închinare. Dar accentul nu este pus pe închinare, ci pe divertisment.

sursa: Edictum Dei

Ați ajuns de râsul lumii de la "Năzbâtii ...."




.

duminică, 16 iunie 2024

Doctrina Succesiunii Apostolice

 


Când a apărut doctrina Succesiunii Apostolice 

Este o doctrina formulată pentru prima data de episcopul  Irineu de Lyon în secolul al III-lea, drept criteriu pentru legitimitatea unui episcop (wikipedia)

In Sfanta Scriptura respectiv Noul Testamen nu scrie nimic de vreo succesiune apostolica. Aceasta doctrina afirma ca apostolii au hirotonit preoti iar aceasta "ungere" s-a transmis urmatoarelor generatii de preoti. 

 Pentru a justifica aceasta doctrina  BOR a  introdus un text modificat (falsificat ) a bibliei ortodoxe in Faptele Apostolilor cap. 14:4   "Hirotonindu-le preoti in fiecare biserica".  In originalul din limba greaca a Noului Testament  este scris "hirotonind prezbiteri in fiecare biserica" aceasta fiind versiunea care apare atat in biblia catolica cat si in cea protestanta fiind traducerea corecta. 

Argumentul adus de unii teologi ai BOR ca presbiteros (πρεσβυτέρους)  se referea si la preoti este fals , pentru preot exista un cu totul alt termen  hiereos (ἱερεύς)  . Cuvantul presbitors in greaca veche inseamna batran desi poate fi folosit si in sensul de matur spiritual - dar nu preot. 

In primul secol in Biserica primara nu existau preoti asa cum vedem astazi , lucrurile au evoluat pana la urma spre aceasta forma spre sfarsitul secolului II, in timp ce doctrina succesiunii apostolice a aparut in secolul III. 

Un reprezentat a evreilor crestini respinge aceasta doctrina. 


Aurel Gheorghe care a urmat inainte de convertire studii teologice ortodoxe a realizat o prezentare video documentata despre doctrina Succesiunii apostolice .

                                                       


        

.

luni, 10 iunie 2024

De ce argumentele lui Tony sunt greșite ?

 


Pastorul de la "Profides" Tony Berbece afirma intr-o postare recenta pe fb : "Ferice de cine nu se va poticni . Această fiică a lui Dumnezeu din poza (de mai sus) a fost la "Trezirea Națiunii" pe Național Arena si nu s-a mai poticnit în niciun stil muzical, nu l-a criticat nici pe Biji si nici trupa Profides, ea a venit să se închine si L-a găsit pe Hristos".

Nici eu când eram ortodox nu vedeam nimic greșit în muzica pop, rock, populară lăutarească etc...
Dimpotrivă credeam că Dumnezeu se bucura când lumea petrecea cu muzică lăutarească, băutură, dansuri etc...Însă după ce m-am pocăit, după ce am fost născut din nou , lucrurile s-au schimbat radical , Duhul Sfânt mi-a descoperit ca muzica placută lui Dumnezeu este cea de inspirație divină nu cea de inspirație lumească care uneori poate avea în spate o sursă demonică cum este muzica rock dar nu numai. Iar muzica folosită de Profides și alțiii ca ei este din stilul pop rock (cu tobe și chitări electrice).
De ce este greșit să se folosească muzica de stil lumesc care stimuleaza simțurile ne spune și pastorul american Paul Washer :

Dacă folosești mijloace "carnale" pentru a atrage pe oameni în biserică , vei atrage oameni firesti  și vei fi nevoit sa continui să folosești mijloace "carnale" mai mari pentru a-i păstra în biserică. 

Concret la ce se referă pastorul american : dacă folosești muzica  "contemporana" pop, rock etc. pe versuri religioase ca să atragi oameni în biserică , oamenii vor lega inevitabil versurile de stilul muzical. Dacă a fost muzică pop sau rock în subconștientul lor acel gen de muzică este legat de Hristos și de Evanghelie, ei vor fi evanghelizați dar cu o Evanghelie falsă amestecată cu un stil muzical lumesc daca nu chiar drăcesc. În plus inevitabil religia respectivă va fi una foarte probabil libertină cum sunt majoritatea bisericilor care practică " închinarea contemporană."