duminică, 24 decembrie 2023

Cum sărbătoreau creștinii Crăciunul în comunism

 



Cuvântul Crăciun era interzis în comunism în sensul că nu era permis menționarea lui în mijlocele de mass media, televiziune. Prima dată când sa vorbit la TVR despre Crăciun și sa dat chiar colinde de Crăiciun cu corul  Madrigal a fost în seara zilei de 24 decembrie 1989 după fuga lui Ceaușescu.

 În acel moment regimul comunist se clatină puternic și era aproape căzut și asta sa văzut chiar prin aceste colinzi creștine transmise la televiziunea publică . Atunci sa simțit prima dată libertatea de conștiință în plan spiritual - creștinismul a redevenit o religie publică. Înainte de această dată creștinismul se putea manifesta aproape exlcusiv în interiorul bisericilor , exista totuși o excepție ajunul Crăciunului când credincioșii aveau posibilitate să mearga la colindat din casă în casă ( uneori în fața caselor), în tren, sau pe alocuri în spitale. In restul anului nu erau permise manifestările publice în afara lăcașurilor de cult.

Un video recent apărut încearcă să ne spună câte ceva despre Crăciunul din vremea comunismului deși omite să menționeze esențialul ce sărbatorim de fapt de Crăciun (acela nefiind Moș Crăciun). 

                                                               


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu