vineri, 28 aprilie 2023

"Minunea" de la Sf. Mormânt în vremea comunismului

                                                                                 


    Biserica Ortodoxă din România în vremea regimului comunist era ca și inexistentă , în orașe erau construite un număr mic de biserici , iar în presă,mass media  BOR  era menționată extrem de rar sau deloc. În ce privește miracolul cu " lumina sfantă"  de la Biserica Sf. Mormânt de la Ierusalim cu excepția preoților aproape nimeni nu auzise de așa ceva . Se practica un ritual de înconjurare a clădirii bisericii cu lumânări aprinse dar nimic miraculos . Acum vine arhiepiscopul Teodosie și afirmă că „Paştele adevărat este numai acolo unde vine Sfânta Lumină”. Și atunci ce au sărbătorit ortodocșii  de când sau înființat pâna în urmă cu câțiva ani când sa instituit  aducerea "luminii" de la Ierusalim cu avionul ? 
De ce sa decis aducerea "luminii sfinte" de la Ierusalim ? Pentru că Paștele ortodox nu era unul adevarăt sau scopul a fost creșterea popularitatii BOR ?  
                                         


 În scurt timp sa creat un cult în jurul acestei lumini "miraculoase" care ține până se stinge lumânarea, mergandu-se pâna acolo încât să se afirme că această lumină arată că Biserica Ortodoxă este biserica adevarată pentru că numai la rugaciunea patriarhului ortodox al Ierusalimului se produce miracolul. Această afirmație fiind desigur doar o fabulație a unor ultraortodocși nationaliști.  Chiar dacă acceptăm că lumina de la Paștele după caledar Iulian  este cu adevărat miraculoasă și nu o înșelătorie asta nu schimbă cu nimic dogma creștinismului  care are la bază Sfânta Scripturară dupa care vor fi judecati toți oamenii și nimic altceva .

Lumina de la Sf. Mormânt nu indică către un cult ci către Hristos, care a fost crucificat și a murit , apoi a inviat a treia zi după Scripturi la Ierusalim. 

Dacă ar apărea o lumină din cer pe Dealul Patriarhiei din București sau la vreo mânastire de pe  Muntele Athos atunci am putea accepta că indică către Biserica Ortodoxă, altfel  sunt simple fabulații. Minuni se întampla în multe confesiuni creștine, dar niciuna nu schimba cu nimic adevărul etern consemnat în Scripturi.  



...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu