luni, 16 decembrie 2019

Cei tari si cei slabi din perspectiva teologiei liberale

O predica rostita de pastorul Cristian Barbosu si trasmisa la  postul de  radio  Alt FM  aduce in discutie problema libertatilor in biserica crestina . Predica rostita in biserica Harvest Arad se refera la un pasaj din Scriptura in care apostolul Pavel vorbeste despre "cei tari care sunt datori sa-i ingaduie pe cei slabi". (Romani 15, 1 Corinteni 8) . 
  Pastorul Cristi aduce cateva exemple adaptate la contextul actual referitor la cine sunt (in viziunea sa) cei "tari" si cine sunt cei "slabi" in biserica crestina de astazi. Facand o anologie cu textul biblic pastorul ne spune ca cei care sunt incredintati ca anumite libertati pe care si le iau ,pe care acestia  considera ca nu -i afecteaza spiritual precum mersul la un club sau bar unde bea ceva dar nu se imbata, poate fi OK pentru ei. Acestia fiind considerati cei "tari", dar trebuie sa fie atenti ca fapta lor sa nu-i afecteze pe cei "slabi" , care ar putea cadea de la credinta vazundu-i pe acestia in astfel de ipostaze. Deci nu e nici o problema daca tu iti iei niste libertati (neingaduite unui crestin adevarat) , singura problema ca fapta ta sa nu-i faca pe altii sa cada de la credinta. Poti sa-ti exerciti libertatile de care tu esti incredintat ca poti sa ti le permiti , datorita doctrinei bisericii din care faci parte si a experientei  tale spirituale, dar sa o faci in mod privat, sau in cadrul bisericii din care faci parte si nu in orice situatie.
Aici pastorul de la Harvest da si niste exemple," in unele tari din Europa de est exista unele prejudecati , ostilitate chiar față de tobe in biserica , muzica ritmata sau dans , in timp ce in tari din Africa tobele si dansul sunt dovada credintei autentice" .
 Doar ca ...tobele si dansul din Africa nu au nimic de a face cu credinta autentica ( apostolii nu au batut toba in biserica si nu au dansat) ci are de a face cu cultura pagana mostenita de la inanitasi lor. 
Asocierea celor "tari" cu cei libertini care isi permit tot felul de libertati (poate neingaduite de Scriptura) iar cei "slabi" cu cei care implinesc cuvantul Scripturii ad-literam, numiti de pastorul Barbosu "legalisti" miroase a teologie liberala sau mai nou neo-liberala promovata intens in scolile de teologie liberala pe care le-a frecventat si pastorul de la Harvest in trecut in SUA.
 Deci mare grije cand asculti o predica , pentru ca deseori adevarul poate fi amestecat cu interpretari cel putin ciudate a Scripturii , atunci cand teologia bisericii respective este una liberala practicata de obicei de bisericile " independente". Iar pastorul de la Harvest Arad  ne-a obisnuit deja cu  viziunea sa neoliberala pe care ne-o livreaza prin orice mijloace.

  Adevarul despre liberalism si legalism de pastor Cristian Ionescu S.U.A 

"Antiteza conceptuală și contrastul ideologic sunt foarte clare: liberalii ne numesc legaliști, iar noi îi numim… liberali! Pentru ei este o luptă de eliberare a firii pământești, în vreme ce noi luptăm pentru a menține măcar un dram de decență, reverență și bun simț."


...  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu