luni, 18 iulie 2016

Istoria Bisericii Baptiste


 Chiar dacă au atâtea lucruri comun, mulţimea de biserici baptiste răspândite în toate ţările lumii civilizate cunoaşte o mare varietate în specificul crezului şi în manifestare. Mişcarea baptistă contemporană poate fi imparţita în trei curente majore: baptiştii conservatori, baptiştii liberali si baptiştii fundamentalisti. 


 1. Baptiştii  conservatori sunt grupul cel mai numeros si activează sub un cadru de referinţă teologic conservator, proclamând imperativul unui înalt standard de moralitate, atât individual, cât si in sfera publică. În problematica sociala, ei sunt aliaţii fortelor conservatoare care pun accent pe responsabilitatea individului în faţa societatii şi pe valorile muncii, cinstei si hărniciei. Cu toate ca multe astfel de biserici coopereaza în plan local sau internaţional cu alte biserici cu convingeri asemanatoare, baptiştii conservatori se pronunţă împotriva ecumenismului mondial, pe care-l denunţă drept o periculoasă forma de compromitere a adevarului creştin.

2. Baptiştii liberali  Ei acceptă membralitatea deschisă (fară frecventarea consecventă a serviciilor divine), manifestă un interes deosebit pentru pace si pentru respectarea drepturilor omului in ţările lumii, sunt foarte militanti pentru unirea tuturor bisericilor creştine din lume şi a tuturor celorlalte forme de spiritualitate religioasă in mişcarea ecumenică.

3. Baptiştii fundamentalişti, militeaza activ împotriva teologiei liberale, au tendinţa de a fi dispensationalisti si premilenisti în teologie, adoptă un standard înalt de moralitate, şi sunt gata sa ducă spiritul separatist la extrem, trecând de la separarea de Stat la o anumitâ nuanţă de separare faţă de societate. Ei au vederi profund conservatoare în sfera activitatii publice şi nu sunt gata de colaborare decât cu alte biserici fundamentaliste sau cu biserici evanghelice conservatoare. În cazul din urma însa, fundamentalistii rup orice fel de cooperare în clipa în care simt ca o astfel de biserică întretine legături si cu biserici considerate liberale. Bineinţeles ca există biserici baptiste care se încadreaza undeva intre gruparea evanghelică şi gruparea fundamentalistă. Totusi, majoritatea bisericilor baptiste din lume se încadreaza distinct într-una din cele trei categorii mentionate......

                                                           
                                                              Evoluţii si involuţii

                                                     Începând de prin  anii 1970  bisericile din SUA  au trecut printr-o serie de trasformari  care treptat  le-au indepartat de  modelul evanghelic Nou Testamental, care a stat la baza  infiinţării bisericilor neoprotestante (evanghelice) in secolul XVII .
Au fost evoluţii atât sub aspect doctrinar prin influenţe liberale cât şi sub aspectul “liberalizării”  modului de închinare . Odată cu apariţia unor noi grupări nondeminaţionale ca urmare a evanghelizărilor în masă, au apărut în aceste biserici nonconformiste”, un nou stil de închinare prin muzica pop, rock  etc.care a atras mult public în bisericile respective. Spiritul cautării permanente a succesului, specific poporului american a făcut ca şi alte biserici (denominatiuni) printre care si baptiştii să adopte acelaşi stil de muzică si închinare numită „contemporană” (MCC) .
În decurs de câtiva ani sa ajuns ca majoritatea bisericilor np americane ,inclusiv baptiste să introducă în biserică bateria de tobe şi muzica rock ,unele chiar si dansul ca mod de închinare.
John Blanchard si Dan Lucarini sunt doi muzicieni americani care au scris mai multe cărţi despre fenomenul MCC şi muzica rock în bisericile americane , un scurt fragment în pasajul următor :
"Anul trecut am vizitat o biserica baptistă unde fusesem cândva organist .A trebuit însa să părăsesc sala pentru asistam la un concert rock ."Serviciul mixt " a însemnat muzică gălagioasă şi obositoare cu tobe si chitari stridente ..Au fost incluse şi câteva imnuri traditionale peuntru cei câţiva oameni in vârsta care au rezistat sa asculte muzica rock."
Detalii ....

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu